„Zajlik
A lényeg

Visszalépett Joe Biden, Kamala Harrist támogatja

21/07/2024 20:00

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt hetekben egyre több demokrata kérte az elnököt, vonuljon vissza a versenytől.

Bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke az X-en (korábbi Twitter) közzétett levélben.

Mivel a hagyományok szerint az újrainduló elnököket a pártok támogatni szokták, tavaly áprlisi bejelentése után mindenki készpénznek vette, hogy Biden lesz a demokraták jelöltje. Ugyanakkor hónapok óta téma, hogy a 82. évében járó elnök, aki többször zavarodott bele nyilvános beszédeibe alkalmas-e arra, hogy még egy ciklust végigcsináljon.

A június végi elnökjelölti vita után a közvéleménykutatók egyértelműen Donald Trumpot hozták ki győztesként, ez fordulópontot jelentett a kampányban, egyre több demokrata szereplő beszélt nyíltan arról, hogy az elnöknek vissza kellene lépnie.

Az elnök korával kapcsolatos aggályok egyébként már az előző kampányban, 2020-ban is és azóta is folyamatosan előkerültek – emlékeztet a 24.hu.

Biden levelében azt írta, úgy hiszi, a párt és az ország érdeke, hogy visszalépjen, további indoklást nem fűzött a döntéshez, de előrevetítette, hogy a héten részletesebben fog beszélni róla. Mint írta, a következő hónapokban a ciklusban hátralévő elnöki feladataira koncentrál majd.

A levél elején felsorolt néhány eredményt az elmúlt évekből, például, hogy csökkentették a gyógyszerárakat, kiterjesztették a megfizethetőbb egészségügyi ellátást és olyan szimbolikusabb lépéseket is említett, mint, hogy először neveztek ki afroamerikai nőt a Legfelsőbb Bíróság tagjának. Köszönetet mondott alelnökének, Kamala Harrisnek.

Kamala Harris indulását támogatja az elnök

Szűk fél órával később újabb bejegyzést tett közzé az elnök, miszerint teljes mellszélességgel Kamala Harris indulását támogatja.

"Demokrata képviselőtársaim [...] a legelső döntésem a párt 2020-as jelöltjeként az volt, hogy Kamala Harrist választottam alelnöknek. Ez volt a legjobb döntésem. Ma szeretném felajánlani teljes támogatásomat Kamala számára, hogy idén ő legyen a pártunk jelöltje. Demokraták - itt az ideje összefogni és legyőzni Trumpot. Csináljuk meg!"

 – írta Biden.

A CNN alelnökhöz közeli forrásai szerint Harris a háttérbe fog húzódni, amíg az elnök meg nem tartja a levélben beígért a nemzethez címzett beszédét.

Trump a visszalépésre úgy reagált, Joe Biden alkalmatlan volt a jelöltségre, ezt még "az orvosa és a média" is tudta. A legrosszabb elnöknek nevezte. Harrisről azt mondta, könnyebb lesz legyőzni, mint Bident – írta a The Independent.

Közben több demokrata törvényhozó üdvözölte Biden döntését, illetve többen kiálltak Harris támogatása mellett is. Az aktív politikusok mellett Bill és Hillary Clinton is támogatja az alelnök jelölését.

Hogyan tovább Demokrata Párt?

Az amerikai választásokat november 5-én tartják, vagyis akárki is lesz a demokraták jelöltje, kevesebb mint négy hónap van felépíteni.

Míg a republikánus jelöltállító kongresszus pénteken ért véget – Trump egyöntetű támogatása mellett, a demokraták eleve későbbre tervezték a saját jelöltállító konvenciójukat, elméletben augusztus 19-22 között válik véglegessé, hogy ki a párt jelöltje.

A Demokrata Nemzeti Konvenció elnöke, Jaime Harrison Biden visszalépése után kiadott közleményében arról ír, "átlátható és rendezett folyamat" lesz a jelölt kiválasztása. "A küldötteink készen állnak arra, hogy komolyan vegyék a felelősségüket abban, hogy gyorsan jelöltet állítsanak az amerikai nép elé" – írta és azt ígérte, rövidesen hallani lehet a részletekről.

A CNN úgy tudja, Harris stábja a háttérben folyamatosan érdeklődött a delegáltaknál, hogy Biden visszalépése esetén hajlandóak lennének-e támogatni a jelenlegi alelnököt.

Biden mindenesetre már arról is közzétett egy bejegyzést, hogy az eddig az ő kampányára fenntartott számlára most utalhatnak az emberek Harris támogatására.