„Támogassa
A lényeg

Vitézy: A Budapest-bérlet megszüntetése példátlan visszalépés lenne

31/12/2023 20:47

| Szerző: Klubrádió

Vitézy Dávid szerint Lázár János megüzente a budapestieknek, hogy ha januártól nem is, majd márciustól megszünteti a Budapest-bérletet. A volt közlekedési államtitkár szerint ez egész egyszerűen nem történhet meg, példátlan visszalépés lenne a budapesti közösségi közlekedésben, amit nem szabad megengedni – "elvégre ugye előre megyünk, nem hátra".

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár is reagált arra, hogy a MÁV bejelentette: mégis csak március elsejéig használhatók a Budapest-bérletek a MÁV-HÉV és a Volánbusz Pest vármegyei járatain, annak ellenére, hogy a BKK pénteken azt közölte, sikerült megállapodást kötniük.

Vitézy szerint „Lázár János újév alkalmából még üzent a budapestieknek: ha januártól nem is, majd márciustól megszünteti a Budapest-bérletet”. 

„Továbbra is azt gondolom, hogy a Budapest-bérlet megszüntetése egész egyszerűen nem történhet meg, az olyan példátlan visszalépés lenne a budapesti közösségi közlekedésben, amit nem szabad megengedni – elvégre ugye előre megyünk, nem hátra” – írta Vitézy a kormány egyik szlogenjét idézve a Facebookon vasárnap.

A volt BKK-vezető megismételte, szerinte az lenne a megoldás, hogy: „Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János közlekedési miniszter kezdjék együtt az újévet, zárkózzanak be, és ha már a BKK és a MÁV szintjén nem sikerült, addig ne jöjjenek ki, míg nem állapodnak meg egy tartós megoldásban.”

Hozzátette, hogy „az egész vita a budapesti közösségi közlekedés éves költségvetésének 1 százalékát jelentő kétmilliárd forintos összegről szól. Az nem történhet meg, hogy egy ilyen léptékű vita miatt a Békásmegyerről, Cinkotáról, Rákosmentéről, Csepelről, Budafokról, a Budakeszi útról és sok más környékről hévvel, vonattal vagy Volánbusszal ingázók márciusban arra ébredjenek, hogy kétszer annyiért kétféle bérletet kell vásárolniuk.”

Karácsony előtt derült ki, hogy a Lázár-féle minisztérium elszámolási vita miatt nem akarja meghosszabbítani a fővárossal kötött közszolgálati szerződését. Karácsony Gergely ezt az opciót december 21-én ostobaságból és kicsinyességből eredő kicseszésnek, valamint rádiónknak nyilatkozva pofátlan zsarolásnak minősítette.

Spohn Márton, a Közlekedő Tömeg egyesület alelnöke az Esti gyorsban úgy nyilatkozott, ennek közlekedési szempontból semmi értelme, hatalmi harcról lehet szó Lázár János miniszter és a kormány között. Hozzátette: nem a fővárosi vezetést hajszolják további költségekbe, hanem az utasok kerülnek pénzügyileg nehéz helyzetbe.