„Köszönjük,
A lényeg

Vitézy alkotmányjogi panaszt nyújtott be az AB-hez

30/06/2024 14:02

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybíróság még nem fogadta be, majd az érkezéstől számított három munkanapon belül kell dönteniük róla.

Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszt nyújtott be a június 9-i választási eredmény miatt. A korábbi főpolgármester-jelölt panaszában azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy állapítsa meg a Kúria, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) eredménymegállapító határozatát helyen hagyó döntéséről, hogy az alaptörvény-ellenes és semmisítse azt meg – számolt be a Telex.

A Kúria szerdán hagyta helyben az NVB döntését a választás eredményéről, mind Vitézy Dávid, mind Karácsony Gergely fellebbezését elutasították. Vitézy aznap már közzétett egy bejegyzést arról, hogy fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét.

 
Karácsony Gergely és Vitézy Dávid a választás előtti jelölti vitán
 
Forrás: Partizán / YouTube
 

Vitézy eredetileg, június 12-én azért fellebbezett a választási eredménnyel szemben, mert szerinte nem volt egységes fővárosi eljárásrend Szentkirályi Alexandra választólapról való lehúzására – erre mutatták be példaként azokat a szavazólapokat, amelyeken vékonyan volt kihúzva a visszalépő fideszes jelölt neve. A fellebbezés másik alapja az volt, hogy információik szerint sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné, erre részben az is utalt, hogy bizonyos kerületekben jelentősen nagyobb arányban számoltak érvénytelen szavazatokat, mint máshol – ezt igyekezett az NVB tisztázni az érvénytelen szavazatok újraszámlálásával. Az újraszámlálás után alakult ki az eredmény, miszerint Karácsony Gergely 41 szavazattal győzte le ellenfelét. Ezután mindkét fél eredménytelenül fellebbezett.

„Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadásáról választási ügyben az Alkotmánybírósághoz érkezéstől számított három munkanapon belül dönt. Ez a határidő még nem telt le, a panasz befogadásáról nem döntöttek, ezért az ügy egyelőre nincs érdemben az AB előtt – tájékoztatta a Telexet Vitézy.