„Köszönjük,
A lényeg

Vitézy: Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát

26/06/2024 15:25

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi" – reagált pikírten Vitézy Dávid arra, hogy a Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is Karácsony Gergely lehet a főpolgármester.

Vitézy felidézte: a Kúria döntését illetően a választási eljárásról szóló jogszabályok szerint alkotmányjogi panasszal még mindkét jelölt élhet. "Mivel Karácsony Gergely korábban azt mondta, hogy az általa szükségesnek tartott új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, gondolom az Alkotmánybírósághoz is fordul még ezügyben" – fogalmazott az LMP jelöltje, akinek támogatására a Fidesz is buzdított Szentkirályi Alexandra visszalépése után. Vitézy Dávid hozzátette: "a Kúria döntésének a korábbi általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom". Ezzel vélhetően arra utalt, hogy Szentkirályi nevének túl vékony áthúzása miatt két kerületben, a IV.-ben és a VII.-ben megismételt választást szeretett volna elérni.

Megismételte: ha egy szó is igaz volt abból a szavai szerint "hisztérikus vádaskodásból", amit Karácsony Gergely az NVB épülete előtt tartott tüntetésén elmondott, és amire hivatkozva szerinte egész Budapesten új főpolgármester-választás kell, akkor ezt a helyzetet a lemondásával bármikor előállíthatja. Vitézy posztjában ámokfutással vádolta Karácsonyt és hozzátette, szerinte a főpolgármesternek "saját politikai túlélése fontosabb, mint bármilyen demokratikus elv, és főleg fontosabb, mint maga a város".

Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben, 324 szavazattal nyerte június 9-én a választást, de ellenfele, Vitézy Dávid fellebbezést nyújtott be a nagyszámú érvénytelen szavazathoz kapcsolódóan. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

Ezzel együtt is megtartották az újraszámlálást pénteken, amikor szintén Karácsony Gergely győzelmét hirdették ki, de már az előzőnél is kevesebb, 41 szavazattal. Karácsony előre jelezte, hogy bármi is lesz az eredmény, kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást, ezt az NVB döntése után is megerősítette.