„Zajlik
A lényeg

Vitézy: Szerintem vége van, már gratuláltam Karácsonynak

12/07/2024 14:46

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Vitézy Dávid úgy fogalmazott: jó és szoros meccs volt a választás, amelynek szerinte kifejezetten jót tett, hogy ő is elindult.

Az LMP, és a kampány utolsó napjaiban már a Fidesz támogatásával is induló jelölt azt mondta a Telexnek, úgy tekinti, vége van a főpolgármester-választásnak, ő már gratulált Karácsony Gergelynek, személyesen és Facebookon is. Bár még van három napja fellebbezni, ezzel a lehetőséggel nem fog élni, véglegesnek tekinti az eredményt.

Vitézy megismételte, már a választás éjszakáján is arról beszélt, hogy ilyen szoros eredmény után mindenképpen újraszámlálást kell tartani. Be kellene hozni  a magyar választási rendszerbe az automatikus újraszámlálást nagyon szoros, mondjuk 1 százalék körüli különbség esetén. Karácsony és közötte pedig 0,05 százalék különbség – vélekedett.

Úgy fogalmazott: a választáson nem lehet célfotót készíteni, mint az olimpián, ez hosszú procedúra volt, és bár nem örül annak, hogy ez ilyen sokáig tartott, fontos volt végigcsinálni. Már csak azért is, mert bár az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után csak 41 szavazat volt a két jelölt között, végül a teljes újraszámlálás során közel 2000 szavazat besorolása változott meg, ami ilyen kis különbség esetén nagyon nagy szám. (Az érvényesek újraszámolása után 293-ra nőtt a különbség, míg Karácsony a választás éjszakáján 324-gyel nyert.)

Vitézy azt mondta, ő nem lát rosszhiszeműséget abban, hogy ilyen sok szavazatot nem jól számoltak meg, szerinte annyi történhetett, hogy a nap végére fáradtak voltak már a szavazatszámlálók.

A jelölt többször hangsúlyozta az interjú során, hogy nem csalást kiált, másodikként befutott jelöltként sem kérdőjelezi meg a választás tisztaságát. Karácsony hozzáállása, hogy az újraszámlálás minden pontján csalást kiáltott, viszont szerinte felelőtlen volt. Ugyanakkor az érvénytelen voksok újraszámolásával kapcsolatban több NVB-tag is beszélt problémákról, például Pelle Andrea (MKKP) szerint az megmutatta, hogy a rendszernek vannak hiányosságai, kiemelte, a csomagok újra lezárását úgy kellene megoldani, hogy abból ne lehessen se kivenni, se betenni szavazólapot. Az is szóba került, hogy túl kevés időt kaptak a döntésre a fellebbezésről.

Érdemes megemlíteni, hogy az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat. Sőt, az Átlátszó három napja azt is megírta: több mint a fele hamis volt a nyilatkozatoknak, amelyekkel Vitézyék kicsikarták az újraszámolást.

Vitézy azt is mondta: nagyon szabályozatlan folyamat, ahogy a visszalépő jelölteket, a főpolgármesteri verseny esetében Szentkirályi Alexandra nevét kihúzták a szavazólapról. De abban is tapasztaltak borzasztó, szabályozásért kiáltó példákat, ahogy egyes választókerületekben, például Zuglóban a szavazatokat tárolták.

Azt mondta: mindenesetre jó és szoros meccs volt a választás, amelynek szerinte kifejezetten jót tett, hogy ő is elindult.