„Ki
A lényeg

Vizsgabotrány: a Corvinus belső felmérése szerint 80 százalék a vezetést okolja

9/01/2024 17:35

| Szerző: Klubrádió

Lesújtó eredményt hozott a Budapesti Corvinus Egyetem éves anonim elégedettség-mérése – tudta meg a hvg.hu. Ennek alapján 5-ből 4 válaszadó szerint a vezetés etikátlanul járt el, amikor kirúgták Ádám Zoltán docenst, aki feltárta az egyetemi vizsgabotrányt. Az ügy a dolgozók többsége szerint súlyosan rombolja a Corvinus hírnevét, ezért pedig a vezetést teszik felelőssé.

A hvg.hu felidézi: a docens által kezdeményezett belső, etikai vizsgálatok ugyan első körben elmarasztalták az érintett egyetemi vezetőket, másodfokon azonban már mindenkit felmentettek. Indult egy másik vizsgálat is, amelynek végén magát Ádám Zoltánt rúgták ki a Corvinusról. Az egyetem vezetősége kitart amellett, hogy az oktató követett el jogsértést. Ádám Zoltán végül munkaügyi pert indított novemberben a Corvinus ellen. Oktatótársai és az intézmény diákjai is kiálltak mellette és a visszavételét követelték. Diákok tüntettek is tanáruk mellett.

A hvg.hu birtokába került belső felmérést kitöltők válaszai alapján:

  • 88 százalék szerint az egyetemen egyetlen hallgató sem élvezhet kivételezett bánásmódot a szülők hatalmi vagy kapcsolati befolyása miatt,
  • 81 százalék aránytalannak és jogtalannak tartja Ádám Zoltán munkaviszonyának megszüntetését,
  • 80 százalék etikátlan eljárásnak ítéli, hogy azt a dolgozót bocsátották el, aki felhívta a figyelmet egy súlyos szabálytalanságra,
  • 79 százalék az egyetem hírnevét rosszabbnak ítéli, mint egy évvel ezelőtt,
  • 71 százalék az egyetem által nyújtott információkat nagyrészt elégtelennek tartja az ügyben.

Továbbá

  • 80 százalék szerint igaz, hogy Ádám Zoltán elbocsátása miatt az egyetemi dolgozók bármilyen jól látják el feladataikat, kevésbé érzik magukat biztonságban.

A félelem megnyilvánulásaként

  • 70 százalék értett egyet azzal, hogy a dolgozók tartanak attól, hátrány érheti őket, ha felemelik szavukat egyes vezetői döntések ellen. Az etikátlan viselkedés elleni vezetői fellépést 76 százalék ítélte hiteltelennek. A válaszadók 61 százaléka szerint jobb, ha az ember megtartja magának a véleményét.