„Zajlik
A lényeg

Von der Leyen: Okolták valaha a magyarokat az '56-os szovjet megszállásért?

30/08/2024 16:41

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, bár Orbán Viktor nevét nem mondta ki, beszédében nagyon élesen üzent Orbán Viktor magyar kormányfőnek, írja a 444.

 

Prágában több közép-kelet-európai ország vezetője gyűlt össze, hogy a kontinensre leselkedő veszélyekről tárgyaljanak a GLOBSEC regionális biztonságpolitikai konferenciáján. Itt szólalt fel Ursula von der Leyen, akinek ez volt az első nyilvános beszéde, miután másodszorra is a Bizottság élére választották.

A német politikus azzal kezdte: napjainkban Európában az új realitást az jelenti, hogy Közép-Európa nemcsak földrajzilag, de politikailag és stratégiailag is kiemelt az EU jövője szempontjából, és a cseh, illetve a lengyel gazdaságot dicsérve mondta el azt is, hogy az EU nyugati fele sokat tanulhatna versenyképesség terén a keleti féltől.

A volt német védelmi miniszter áttért az Ukrajna elleni orosz háborúra, amelyben szintén kiemelt szerep jutott ennek a régiónak, hiszen az európai szolidaritás központja lett. Von der Leyen az oroszok által indított agresszió eddigi pusztításának összefoglalása után azzal folytatta, hogy Európa ismét megtanulhatta, a békét nem szabad biztosítottnak tekinteni. Kitért arra is, hogy a régió országai már évekkel korábban figyelmeztettek Putyin valódi céljaira, és hallgatniuk kellett volna Közép- és Kelet-Európára.

Azzal folytatta: vannak politikusok az EU-ban, sőt, még ebben a régióban is, akik a háborúért nem a megszállót, hanem a megszállottat hibáztatják a háborúban. Nem Putyin vágyát a hatalomra, hanem Ukrajna szabadságvágyát okolják a történtekért. A cikk szerint már ekkor nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktorra utalhat, de még egyértelműbbé tette, hogy utána így folytatta:

„Ezért azt akarom kérdezni tőlük: hibáztatták valaha a magyarokat a szovjetek 1956-os inváziójáért? Hibáztatták valaha a cseheket a szovjet elnyomásért 1968-ban?”. Mint fogalmazott, a Kreml viselkedése pont ugyanúgy jogsértő és rettenetes volt, akkor mint ahogy most is az.

(Kiemelt kép: Flickr.com)