„Klubrádió

Vörösiszap: nem szabadulnak a Mal-vezetők

27/11/2020 15:41

| Szerző: Klubrádió

A 2016-os ítélet hatálytalanítása után új eljárás kezdődött, ami első fokon a vádlottak büntetésének súlyosbításával zárult. A vezérigazgató, a műszaki igazgató-helyettes és a hidrátgyártási üzemvezető esetében a fegyház helyett börtönbüntetést, felfüggesztett helyett letöltendő szabadságvesztést kapott. A Kúria jelenlegi döntése értelmében semmi nem indokolja az ítélet módosítását.

Vörösiszap: nem szabadulnak a Mal-vezetők

Kihirdette a határozatát a Kúria pénteken a vörösiszapügyben. A Mal Zrt. három kulcsembere, az egykori vezérigazgató, a műszaki-stratégiai vezérigazgató-helyettes és a hidrátgyártási üzemvezető, aki a vörösiszap kazetták üzemeltetésének felelőse is volt börtönben marad a Győri Ítélőtáblán tavaly megítélt büntetéseknek megfelelően – írta a Telex.

A vezérigazgatóra továbbra is négy év börtön-, míg a műszaki igazgatóra három, a hidrátgyártási üzemvezetőre két és fél év fegyházbüntetés vonatkozik.

Fotó: Pixabay
 

A Kúria döntését azzal indokolta, hogy nem látták okát a jogerős ítélet megváltoztatásának. A legfontosabb, alapvető meglátása a Kúriának az volt, hogy a közveszély már akkor is megvalósult volna, ha nem maró vörösiszap lett volna a nagy mennyiségű folyadék, ami kifolyt. Ebből a szempontból nincs olyan nagy jelentősége egyes olyan szakértői kérdéseknek, amelyekről a hosszadalmas bizonyítási eljárás során esetleg a szakértők nem tudtak egymással zöldágra vergődni. Maga az áradás, a lakott terület elárasztása már közveszély volt. „Ezt a gyereket nem a lúgos hatás vitte ki az édesanyja kezéből” – mondta a tanácselnök katasztrófa 14 hónapos áldozatára utalva. A három vezető mindegyikénél megállt a gondatlan közveszélyokozás, de B. Zoltán vezérigazgató esetében ehhez hozzájött még egy szándékos bűncselekmény is. Ezt a bíróság szerint akkor követte el, amikor az iszap kiömlése után bagatellizálta a kockázatot, azt mondta a mentést irányító polgármesternek Devecserben, hogy az anyag nem mérgező, nem kell megijedni.

A tanácselnök hangsúlyozta, hogy a szándékosság megállapítása ebben az esetben sem azt jelenti, hogy a Mal-vezető akarta volna az emberek halálát, a pusztulást, de amit tett, rossz irányba mutatott.

Az ügyben 2016-ban született ítéletet hatálytalanítását követően a hét vádlott büntetését súlyosbították, a három vezető szabadságvesztését is súlyosbították, a vezérigazgató és a műszaki helyettes esetében ezen kívül szigorúbb körülményeket, fogház helyett börtönt, a hidrátgyártási üzemvezetőnél pedig felfüggesztett büntetést cseréltek letöltendőre – foglalta össze a portál.