„Zajlik
A lényeg

Zelenszkij: Áttoljuk a háborút Oroszországba

11/08/2024 16:48

| Szerző: Klubrádió

Több nappal az ukrán csapatok oroszországi behatolásáról érkező hírek után Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij nyíltan is vállalta a meglepetést okozó katonai akciót.

Először ismerte el az ukrán elnök, hogy csapataik Oroszország területére léptek, és a kurszki területen harcolnak. Szombat esti televíziós beszédében az akkor már öt napja tartó művelet kapcsán Volodimir Zelenszkij elégedetten beszélt arról, hogy képesek meglepetést okozni az ellenségnek. Zelenszkij a szombati esti televíziós beszédében azt mondta, az ukrán hadsereg az agresszor területére” tolja a háborút. A jelentések szerint az ukrán csapatok azzal fenyegetnek, hogy elfoglalnak egy orosz várost, miközben több mint 10 km-re benyomultak Oroszországba. Ez a legmélyebb előrenyomulás azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

Zelenszkij beszédében arra is kitért, hogy a foglyul ejtett orosz katonákat a tárgyalásokhoz használják fel.  Oroszország közben erősítést küld a kurszki területre, ahova még kedd este törtek be az ukrán erők. Az újabb frontszakasz megnyitása, ezúttal már Oroszország területén, tömeges evakuálásokat váltott ki a határ mindkét oldalán.

 
Ukrán katonák, állításuk szerint orosz területen, Szudzsa város térségében egy Gazprom-tulajdonú gáztranzitállomásnál 2024. augusztus 9. Forrás: https://unn.ua
 

Három oroszországi régióból jelentettek ukrán rakéta- és dróntámadásokat. A kurszki, voronyezsi és belgorodi terület érintett. Kurszknál tizenhárman megsebesültek, Voronyezsnél csak anyagi károkról számoltak be, Sebekinó városának egy része pedig áram nélkül maradt, Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légvédelem az éjjel tizennégy drónt és négy Tocska-U típusú rakétát semmisített meg a kurszki régió légterében. További tizenhat drónt lőttek le a voronyezsi és hármat a belgorodi régióban, egy-egy drónt pedig a Brjanszki és az Orjoli területek felett.

Ukrajnában pedig Kijevet és a Szumi területet orosz légitámadás érte a kora reggeli órákban. Egy Kijev melletti településen, Brovary kerületben házába egy lezuhant orosz rakéta törmeléke csapódott be. Egy 4 éves kisfiú és 35 éves édesapja holttestét emelték ki az épület romjai alól.

Az Oroszországgal szövetséges, de a harcokban saját erőkkel, hiovatalosan nem résztvevő Fehéroroszország harckocsikat küldött az ukrán határ felé, hogy reagáljanak az esetleges ukrán „provokációkra”. A fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka szombaton azt mondta, hogy több ukrán drónt is lelőttek

Fehéroroszország nemzetközi konzultációkat kezdeményez az ukrán drónok fehérorosz légtérbe történt behatolása miatt. A külügyminisztérium közleménye szerint a helyzet veszélye és globális kockázatai miatt a fehérorosz vezetés haladéktalanul részletes tájékoztatást ad le az incidensről az ENSZ-nél és az EBESZ-nél, valamint azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyekben tagságot visel. A tárca az ukrán pilóta nélküli repülőeszközök berepülését a fehérorosz légtérbe arra tett kísérletnek minősíti, hogy a konfliktust az egész régióra kiterjesszék. Közben bekérették a minszki ukrán nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, akinek tiltakozó jegyzéket adtak át az incidens miatt.