„Köszönjük,
Publicisztika
Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete

Ez a mostani négyhónapos, tulajdonképpeni ex-lex állapot sem jöhetett volna létre, ha Magyarország jogrendjét, azt a bizonyos, egykor jogállamnak titulált valamit, nem buherálta, sufnituningolta volna agyon – a saját szája íze szerint az Orbán-kormány és a Fidesz.

Nagy kutya – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Nagy kutya – Józsa Márta jegyzete

Ide-oda röptükben nem feledkeznek meg egyéb fontos dolgaikról sem, például, hogy hogyan lehetne beülni valamelyik uniós szélsőjobbos frakcióba, ahol aztán kiderül: nem hiányzik a magyar EP-delegátus senkinek.

A magyar futballszurkoló dilemmája – Neuman Gábor jegyzete

29/06/2024 15:05

| Szerző: Neuman Gábor

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Voltak olyanok, akik a magyar csapat ellen drukkoltak, Orbán miatt. Mert nem akarták, hogy Orbánnak jó legyen. Köztudomású, hogy Orbán a világ legnagyobb focidrukkere, és a felcsúti stadiont is a kertje végébe építette.

2024. június 29. Hetes Stúdió-részlet (2024.06.29. Neuman Gábor jegyzete)
04:45
00:00

Ma folytatódik a foci EB. Svájc-Olaszországgal délután 6-kor, és este Németország-Dánia mérkőzéssel. Mi meg már hazautaztunk. Mennyire kínos ez a magyar futballt illetően? Szerintem egyáltalán nem kínos, mert csak itt a tejjel-mézzel folyó Duna-Tisza Köze táján gondolták egyesek, hogy a magyar csapat világverő, a rosszsorsú világ másképp vélekedett erről, mint, ahogy az élet ezt be is bizonyította.

Most nem focielemzést szándékozok írni, mert ugyan nagyon értek hozzá, ahogyan ezzel Magyarországon mindenki így van, de rendkívül unalmas dolog, és már senki sem kíváncsi rá. Csak arról szándékozok írni, hogy milyen hihetetlen módon nyomta rá bélyegét a fociszurkolásra maga Orbán Viktor.

Sokan azonosították a futballt Orbánnal és a Fidesszel, és emiatt képtelenek voltak szurkolni a magyar csapatnak. Sajnos a köztévé tudósítói is aszerint kommentálták az eseményeket, hogy a hatalom számára kedves legyen. Egyikőjük sem mert olyanokat mondani, hogy a magyar csapat lassú, tesze-tosza, vagy Rossi, a szövetségi kapitány talán alkalmatlan, és nem érdemli meg azt a tiszteletet, amiben Magyarországon részesült, egyébként Marco Rossi a magyar válogatott élén végzett munkájáért évi 300 ezer eurót kap, írta meg a Világgazdaság a Finance Football nyomán. Pedig az MTV mindent bedobott. Előműsorokkal, elemzésekkel, esélylatolgatással, szurkolói helyszínek megszervezésével, stb. Lehet, hogy nem tudom objektíven értékelni,  de most úgy gondolom, hogy annak idején Vitray, vagy Szepesi sem bántak ilyen kesztyűs kézzel focistáinkkal. 

De visszatérve a szurkolásra, voltak olyanok, akik a magyar csapat ellen drukkoltak, Orbán miatt. Mert nem akarták, hogy Orbánnak jó legyen. Köztudomású, hogy Orbán a világ legnagyobb focidrukkere, és a felcsúti stadiont is a kertje végébe építette. Egyik barátom, aki mellesleg nem futballszurkoló, percenként hívott az ominózus harmadik helyért folytatandó mérkőzések alatt, hogy melyik csapatnak kell drukkolni, hogy a magyarok ne jussanak tovább. Hiába mondtam neki, hogy a játéknak vége, mert a grúzok egy nullra, majd kettő nullra vezetnek a portugálok ellen, és ez a magyar csapat végét jelenti, Ő nem akarta elhinni. Másnap vezettem a Fórumot, és ott is akadt valaki, aki bevallotta, hogy képtelen volt a magyar csapatnak szurkolni, mert folyton Orbán mosolygós képe jelent meg előtte, és azt Ő utálja.

És most jöjjön egy kis visszatekintés:

Farkasházy Tivadar 2015 októberén az ATV-ben Kálmán Olgával beszélgetett a 2016-os foci-Eb-ről, a magyar válogatott esélyéről, és a következő párbeszéd zajlott le:  

FarkasházyNehéz dolga lesz, mert két Farkasházyval fog beszélgetni. Az egyik nem látott a pipától tegnap, hogy a 89. percben tíz emberrel gólt találtak a törökök, és a 91. percben kaptuk a gólt Belfastban. Mindig a magyaroknak drukkolok természetesen. Viszont van egy másik énem is, hogyha kikapunk, akkor mindig azzal vigasztalom magamat, hogy Orbán Viktornak szereztünk egy rossz napot.

KálmánAz Önt boldoggá teszi?

Farkasházy: Igen, az boldoggá tesz, de egy-két év múlva megoldódik ez a problémám, mert úgy olvastam, hogy most nyugdíjba megy, és már keresi az utódját.

KálmánAkkor ezt rosszul olvasta, majd erről egy másik adásban mesélek Önnek.

Farkasházy: A dolog lényege, hogy azért drukkoltam nagyon a magyaroknak […] Az én fiaim ’86 óta nem láttak tétmeccsen magyar csapatot, és egyszer megérdemelték volna, hogyha ott vagyunk.

Az ATV erre ezzel a címmel tette ki a honlapjára az interjút: "Farkasházy Tivadar: Mindig boldoggá tesz, amikor kikap a magyar válogatott, mert ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját."

Farkasházy ezután bírósághoz fordult, amely végül is kimondta:

"Az I. rendű alperes megsértette a felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy az általa kiadott mandiner.hu online portálon 2022. június 15. napján közzétett »Bohár Dániel felhívta Farkasházy Tivadart a magyar sportsiker kapcsán« című cikkben valótlanul híresztelte azt a tényt, hogy Farkasházy Tivadar pár évvel ezelőtt Kálmán Olgának azt nyilatkozta az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hogy »mindig boldoggá tesz, amikor kikap a magyar válogatott, mert ez is mutatja Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatos elhibázott politikáját«.”

Ettől függetlenül Orbán Viktornak a labdarúgással kapcsolatosan is, elhibázott a politikája, enyhén szólva…

Neuman Gábor jegyzete a Hetes Stúdió  2024.június 29-i adásában hangzott el.