„Zajlik
Publicisztika
Tréning – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Tréning – Szénási Sándor jegyzete

A kihívások, a kényelmetlen faggatózások elmaradása következében az inger nélkül élő, stimulálatlan ember, bár nem állítjuk, hogy feltétlenül elbutul, viszont mégiscsak bepókhálósodik, lelassul, hasonlítani kezd az öregasszonyok fájós térdére, ami, ha elindulnak vele, lassan olajozódik be, idő, amíg végre járni tud vele az ember.

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete
Publicisztika

Hazugság, diktatúra a neved – Dési János jegyzete

A Fidesz 2010-es hatalomra jutása után a diktatórikus rendszer újbóli kiépülésével drámaiak a változások s egész újságíró nemzedékek nőnek bele a direkt hazugságok gyártásába a kormánypárti médiában dolgozva, amely ellen nincs nyoma, hogy tenni próbálnának.

Hungarikum a szakértelem negligálása – Rózsa Péter jegyzete

10/10/2024 18:03

| Szerző: Rózsa Péter/Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Amerikai meteorológusok már halálos fenyegetéseket is kapnak laikusoktól, amiért tornádók és hurrikánok egyre gyakrabban sújtják a floridai térséget. Egyikük azt mondta, kezdi elveszíteni az emberiségbe vetett hitét. Hajjaj, élne csak nálunk! Rózsa Péter jegyzetében az emlékezetes augusztus 20. utáni elbocsátásokból kiindulva arra jut: itt a közvéleményt, illetve az arra érzékeny kormányzati szándékokat kell megfigyelni a felhők meg a bolygók helyett. 

2024. október 10. Esti gyors - részlet 2024.10.10. Rózsa Péter jegyzete
02:42
00:00

„A tudatlanság kezd társadalmilag elfogadhatóvá válni” – ezt az idézetet a Telex egyik mai cikkéből vettem, amiben amerikai meteorológusok beszélnek arról, hogy már halálos fenyegetéseket is kapnak a laikus emberektől, amiért a tornádók és a hurrikánok egyre gyakrabban sújtják a floridai térséget. Nem egy konteó már arról szól, hogy lézersugarak segítségével maguk a meteorológusok hozzák létre a pusztító viharokat. Az egyik, Washingtonban élő meteorológus erre azt mondta, már kezdi elveszíteni az emberiségbe vetett hitét.

Hajjaj, élne csak nálunk! Itt már két éve magáévá tette a kormány ez ilyen mániákat: akkor azért váltották le az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőjét és helyettesét, mert nem lett vihar, amit ők pedig óvatosságból jeleztek arra a bizonyos augusztus 20-i napra. Meteorológus legyen a talpán, aki ezután szakmai alapon készít prognózist. A közvéleményt, illetve az arra érzékeny kormányzati szándékokat kell itt megfigyelni a felhők meg a bolygók helyett. Nagyon magyaros dolog ez, valóságos hungarikum a szakértelem negligálása.

Úgyhogy az amerikaiak csak kullognak utánunk, mert ott még csak az egyszerű emberek fantáziálnak, akik félnek, szoronganak, házaikat, javaikat féltik – most éppen a lesújtó Milton hurrikántól, egyébként jogosan. Ott a kormány teljesen magára hagyja őket, szegények maguktól találják ki ezeket a marhaságokat. Nálunk a kormány bezzeg készségesen szállítja a dezinformációkat a választóik legnagyobb elégedettsége közepette. Így szárnyalhat szerintük a magyar gazdaság, ami egyre lejjebb csúszik, a költségvetés, ami egyes reggeleken üres államkasszával kezdi a napot, a családbarát politika mellett pedig így csökken a születések száma folyamatosan… Van még, mondjam tovább?

Mindezt hallva az amerikaiaknak azt üzenem, figyeljék a mi miniszterelnökünk szavait, mondandója bővelkedik fantazmagóriákban, lehet ezekből meríteni. Legfeljebb arra vigyázzanak, ne fenyegessék életveszélyesen a meteorológusokat, mert jobb időkben nagy szükségük lesz a tudásukra. Még ha most éppen a tudatlanság kezd társadalmilag elfogathatóvá válni, mint Magyarországon már jó ideje. Bár – teszem hozzá bizakodva – mintha ennek is vége lenne. Tegnap is elhangzott az európai parlementi összeszólalkozáskor Orbán ellenfele részéről: „ Miniszterelnök úr, mindketten tudjuk, hogy vége van.” 

Rózsa Péter jegyzete az Esti gyors 2024. október 10-i adásában hangzott el.