„Zajlik
Publicisztika
A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

A pillanat uralása – Rózsa Péter jegyzete

Szóval, miközben a kínai érdekek szerint és kínai hitelből épülő Belgrád-Budapest vasútvonal építéséhez az Orbán család bányájából szorgalmasan szállítják a követ, az egyre-másra felhúzott akkugyárakat lassan be lehet zárni. Ha nem, akkor a gyártáshoz szükséges gigantikus mennyiségű víz és elektromos energia szépen ki fogja szárítani a magyar gazdaság egy részét. A pillanat uralása – mint a Fidesz alapvető stratégiája – ilyen módon működik.

Palack – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Palack – Józsa Márta jegyzete

Józsa Márta jegyzetében a bukaresti tejesüveg-visszaváltó és abból a legenda szerint házat vásárló brigantiktól jutott el Erzsébetváros Csikágónak becézett negyedébe, ahol sorra elnézi a visszaváltó automatáknál azokat a felnőtteket és gyerekeket, akikről első pillantásra is látszik, hogy fontos szerepet játszik immár életükben az eldobott csomagolóanyag összegyűjtése és az ezért kapott fizető utalvány. Felbukkant az állandóan elromló vagy telítődő automatánál való sorban állásnál a nyomor egy láthatatlan rétege.

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete
Publicisztika

Lejtő – Neuman Gábor jegyzete

Orbánnak először kell alkalmazkodnia valakihez a politikában. Egy okos ember mondta, talán Churchill, hogy ha egy ország politikai vezetése elindul lefelé a lejtőn, még az isten se állíthatja meg, hogy ne guruljon le az aljáig.

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Das Kapital – Szénási Sándor jegyzete

Vidnyánszky Attila színre viszi a Tőkét, erről írt jegyzetében Szénási Sándor, aki szerint "félő persze, hogy Marxnak ehhez sem lesz semmi köze, nem is lehet, még akkor sem, ha a Termelési Módot egy különösen zseniális színész állítja elénk, csodás maszkban. De hát Jézus hitéből is csak a politikai kereszténységet képes lepárolni egy hatalom, miért járnának másképp a szellem emberei?".

Jeszenszky Géza: Történelmi párhuzamok

4/10/2023 11:34

| Szerző: Jeszenszky Géza

"Az agresszort sosem szabad békítgetni, a béke érdekében beletörődni a nemzetközi jog megsértésébe. Nagyon erős a történelmi párhuzam: München, Hitler prágai bevonulása, Lengyelország lerohanása,  most pedig Grúzia, Krím, Ukrajna."

Rosszak voltak Orbán történelemtanárai, vagy magukat történésznek mondó tanácsadói.

Az agresszort sosem szabad békítgetni, a béke érdekében beletörődni a nemzetközi jog megsértésébe. Nagyon erős a történelmi párhuzam: München, Hitler prágai bevonulása, Lengyelország lerohanása, most pedig Grúzia, Krím, Ukrajna. A tanulság: az 1930-as években nem lett volna szabad eltűrni Hitler fenyegető lépéseit, majd agresszióját. Ma már azt is tudjuk, hogy 1938 őszén hazafias porosz tisztek készültek Hitler kiiktatására, nehogy egy vesztes háborúba vigye Németországot. A müncheni siker hatásra ettől elálltak.

Rendkívül sajnálatos, hogy ma a magyar miniszterelnök az azonnali fegyverszünet, vagyis Putyin békítgetése s így győzelme mellett érvel. Az agresszor étvágyát a siker mindig növeli, a megbékítő politika vezet a háborúhoz. Ma Putyinnal barátkozni nemcsak morális szempontból megengedhetetlen, de nemzeti érdekeinket, függetlenségünket is veszélyezteti, hiszen az orosz elnök bevallott célja helyreállítani a Szovjetuniót, amennyire csak tudja, sőt lehetőleg az egész orosz befolyási övezetet, az egykori Varsói Szerződés, a “közel külföld” térségében.

A NATO tagság véd egy orosz agressziótól. Minél erősebb a NATO, annál kevésbé valószínű, hogy bárki megtámadja egyik tagját, mert erre az egész szövetsége válaszolni fog, a megtámadott védelmére siet. A három kis balti köztársaság érzi magát leginkább fenyegetettnek. Finnország mellett Svédország NATO-tagsága nagyban erősíti a NATO-t, így a békét. Már csak ezért is sürgősen támogatni kell a svéd tagságot, mindnyájunk védelmét. A magyar Országgyűlésnek ez a felelőssége.

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB