„Ki
Publicisztika
Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

Hiányozni fog Matolcsy – Kárpáti Iván jegyzete

Az, hogy a köztársasági elnök egy üres öltöny, szomorú, de nem tragédia. Ha az MNB vezetőjét is a Várból irányítják jövő évtől, akkor az Isten irgalmazzon nekünk, mert a befektetők nem fognak, és nosztalgiával gondolhatunk vissza a 400 forintos euróra.

Új élet vár – Dési János jegyzete
Publicisztika

Új élet vár – Dési János jegyzete

Tisztelt Bese Gergő Péter! Végre legyél szabad és boldog. Nem muszáj többet hazudnod, magadnak se, a szeretteidnek se, nekünk se, az egyházadnak se. Úgy élhetsz, ahogy jólesik. Meg ha ezért nem járnak állami százmilliók, akkor is jó tud lenni. Próbáld ki!

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Csoportosan – Józsa Márta jegyzete

A szülők, akik éppen készítették elő a gyerek ünneplő ruháját az évnyitóra, arra döbbentek rá, hogy nem csak amit nincs, hanem ahol sincs ünnepelni. Három nappal aztán az iskolakezdés után, amely több száz gyerek számára rémálom lesz egész életükben, kihallgatott az ügyészség egy fiatal nőt, édesanyát, aki valamikor EP-képviselő lévén megpróbálta megakadályozni, hogy a NAV megszállja a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit.

Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

Letartóztatva – Selmeci János jegyzete

16/08/2024 18:04

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Magáról az ügyről szinte semmit nem tudunk, így hát beszéljünk a nem jogállami rendszerekről. Ilyenekben létezni azt is jelenti, hogy a hazug embernek már akkor sem hiszünk, ha farkast kiált, amikor a szemünk előtt vicsorognak az állatok.

2024. augusztus 16. Esti gyors - részlet l Selmeci János jegyzete 2024.08.16.
04:08
00:00
Az eredetileg mára tervezett történetem négy fiatal, társadalmilag roppant tudatos egyetemistáról szólt volna, akik a gólyatáborban a betiltott óvszerek híján önmegtartóztatást tanúsítanak, a szexmentes napokat pedig azzal töltik, hogy végigjárják a Balaton északi partjának elérhető településeit, hogy találjanak egy REpont automatát az elfogyasztott sörök és üdítők palackjainak visszaváltásához, két vonatuk lerobban, így aztán az egyikük autójába vásárolt benzinnel is hizlalják a MOL-t, miközben társadalmilag roppant tudatosan megállapítják, hogy ha esetleg lett volna egy ici-pici verseny, nem pedig csak úgy odaadja a kormány a kedvenc olajos cégének az egész újrahasznosítást, akkor lenne működő visszaváltós automata az északi parton, így viszont nincs, ezért aztán a műanyag megy a szemétbe, az 50 forintok a MOL-nak, ők pedig a lovagkeresztes Fásy Ádám mulatós zenéjét hallgatva elemzik hajnalig ennek a Krasznahorkai-i hosszúságú mondatnak a társadalmi üzenetét a gólyatábor utolsó, és nyilvánvalóan továbbra is szexmentes éjszakáján.

Ámde letartóztatták Kiss László óbudai DK-s polgármestert, erre pedig mondanom kell valamit, mégpedig általánosságban a nem jogállami rendszerekről. Magáról az ügyről azért nem, mert fogalmam sincs, hogy a polgármester fogadott-e el kenőpénzt, esetében pedig még a politikai felelősség sem állapítható meg biztosan, hiszen az összefogós ellenzéki világban egyáltalán nem biztos, hogy ő döntött arról, hogy együtt dolgozik a szocik gyanús alpolgármesterével.

A hazug embernek már akkor sem hiszünk, ha farkast kiált, amikor a szemünk előtt vicsorognak az állatok. A nem jogállami lét és az elvileg független intézmények állami elfoglalásának következménye a társadalmi bizalom csökkenése ezek iránt az intézmények iránt, hiába dolgoznak ezeknél amúgy tisztességes emberek is, és végeznek sokszor kiváló munkát, úgy roppant nehéz egy országot hatékonyan működtetni, hogy az emberek, mivel politikailag kényes ügyekben mást tapasztalnak, nem bíznak abban, hogy az ügyészség, a rendőrség, vagy a környezetvédelmi hatóság, vagy az építésfelügyelet az ő ügyükben tisztességesen jár el. Ahol hiányzik ez a bizalom, onnan elköltöznek az emberek, oda nem jönnek az innovatív vállalkozók, ott félnek majd az emberek a hatóságokhoz fordulni, és ott végül egyre rosszabb lesz élni.

Amennyiben felmerül a gyanú, és bizony számtalanszor felmerült, hogy az ügyészség bizonyos esetekben szándékosan nem nyomoz, vagy direkt nem talál bűncselekményt, miért kellene elhinnünk, holott miért ne lehetne ez az igazság, hogy éppen egy ellenzéki politikus ügyében végeznek kiváló, és a kormányzati befolyástól független munkát? Mondhatjuk-e a szívünkből, hogy bizony vigyenek el minden korrupt ellenzékit is, ha korruptak, miközben tudjuk, hogy bizonyos korrupt fideszesek kezéről csodálatosan akkor is lepanna a bilincs, ha személyesen a rendőrkapitány tenné rájuk? Hiába dönt végül a független bíróság (ha független), ha éveken keresztül vádolhatnak ok nélkül valakit súlyos bűncselekményekkel, vehetik el a szabadságát, írhatja meg róla a propagandasajtó, hogy bűnöző. Ilyesmi persze a legcsodálatosabb jogállamokban is előfordulhat, de vajon elhisszük-e, hogy minálunk nem "szándékos hiba" következménye ez az egész.

Nincs igazán jó válasz arra a kérdésre, hogy újságíróként vagy általában állampolgárként mit kezdjünk a óbudai polgármester letartóztatásával, az ártatlanság vélelme bizonyosan megilleti, ahogy az is, hogy jogerős ítélet nélkül a lehető legrövidebb ideig korlátozzák csak a szabadságát, ha pedig ártatlannak bizonyul, feddhetetlen emberként térhessen vissza a közéletbe, az ellene elkövetett esetleges jogsértésekért pedig kompenzálják.

Kívánom tehát neki, hogy tisztességesen járjanak el vele, mindannyiunknak pedig azt, hogy egyszer majd olyan országban élhessünk, ahol bízhatunk az államban, ahol elhihetjük a független ügyészségről, hogy valóban független, és valóban ügyészség, nem csak egy bunkósbot a hatalom kezében.

Selmeci János jegyzete az augusztus 16-i Esti gyorsban hangzott el és a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.