„Köszönjük,
Publicisztika
Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete
Publicisztika

Nagy hang, kisember – Rózsa Péter jegyzete

A rendszeresen a befogadó klub fényes parkettájára köpködő figura lassan kezd kiszorulni a tánckörből, és ez akkor is így van, ha a következő félévben a magyar képviselőcsoport tölti be a soros EU elnökség szerepét.

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Jogállami sufnituning – Hardy Mihály jegyzete

Ez a mostani négyhónapos, tulajdonképpeni ex-lex állapot sem jöhetett volna létre, ha Magyarország jogrendjét, azt a bizonyos, egykor jogállamnak titulált valamit, nem buherálta, sufnituningolta volna agyon – a saját szája íze szerint az Orbán-kormány és a Fidesz.

Valami honpolgár – Józsa Márta jegyzete

26/05/2024 11:45

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így.

2024. május 23. Útszélen-részlet (2024.05.23. Józsa Márta jegyzete)
02:29
00:00

A minap a Blaha Lujza téren figyeltem egy kétségbe esetten telefonáló férfit, nagyjából arról szólhatott a diskurzus, hogy ő este kilenc óra körül elindul Budapestről valahova, és szeretné, ha a célállomáson várnák őt autóval. Mikor érkezel – kérdezhette a vonal másik végén levő ismerős – nulla óra ötvenötkor, vagyis reggel hatkor, hangzott a válasz.

Gondolom, hogy a hívás fogadója éppúgy nem értette, ahogy én sem, a hívó fél ordítva érvelt újra és újra, hogy ide van írva, nulla ötvenöt, azaz majdnem hat. Feltételezem, hogy végül valaki sokat várakozott valakire végül amiatt, hogy nem sikerült értelmezni a nulla-ötvenöt és az öt-ötvenöt közötti apró differenciát. Elvégre csak egy nulla hibádzott.

Tudjuk, hogy a szövegértés és értelmezés nem erőssége az iskolákból szélnek eresztett magyar embereknek, csak az ember ritkán hall ennyire eklatáns példát egy honpolgártól. Magam életemben először használom ezt a mesterkélt, alapjaiban véve talán nem is lekezelő, de valahogy egyre inkább annak ható szót. Szerencsére még idejében kirúgott a NER az egykori Magyar Televízióból, cégnevén ma MTVA-ból ahhoz, hogy bármikor használnom kellett volna. Mondjuk nagy szívességet tettek ezzel, mármint a kirúgással, éppen kerestem azt a frappáns mondatot, hogy mire hivatkozzam, amikor felmondok, talán e szó használata jó indok lett volna.

Történt ugyanis, hogy május közepe tájt – ahogy azt a 444.hu-hoz eljutott egyszerű nézői levél tanúsítja – valaki érdeklődött aziránt, hogy akkor most lesz-e  választási vita a királyi tévében, vagy ha nem, akkor miért nem. A miértet hagyjuk, a királyi meg csak szleng, ennyit megengedhetek magamnak. És azt a nyilvánvalóan nem neki címzett, ám trehányság miatt az ő postaládájában kikötött választ kapta, miszerint "Nem tudom, hogy ő ki, gondolom vmi honpolgár. Nem válaszolunk neki." És jól van ez így. Örüljünk, hogy egy honpolgár még fel tudott tenni egy kérdést anyanyelvünkön, hogy az MTVA szakemberei átgondolták, hogy mi a dolguk a mi pénzünkből, mivel tartoznak a közönségnek, az érdeklődőknek, a hozzászólni akaróknak. Azoknak, akik érdeklődnek a köz ügyei iránt.

Igen, ezt a választ vártuk, köszönjük, a vita fejleményeiről azóta magunk is értesültünk, a magam részről derék katona vagyok, várok mindenkit a háború után nulla óra ötvenötkor, azaz hatkor a Kehelyben.

 
Jaroslav Hašek: Švejk, egy derék katona kalandjai a világháborúban (részlet)
 
MÁJUS 26. „És Švejk vígan kortyolgatott tovább. Odatelepedett hozzá egy magyar katona, kotorászni kezdett a szakadozott bukszájában, aztán megkérdezte Švejket, beszél-e magyarul. - Cseh vagyok, bajtárs - válaszolta Švejk. - De attól még ihatsz velem, hát nem igaz? A magyar katona erre megint mondott valamit, amit Švejk nem értett. - Sebaj – mondta Švejk bátorítólag. - Igyál csak, az itt a lényeg! Igyál magyar testvér, na! - Ittak hát jókedvűen, és észre se vették, hogy közben egyik vonat a másik után indul České Budějovice állomása felé. Akkor Švejk háta mögött hirtelen fenyegető hang harsant: A papírjait, vasi tókument! Látok, itt ül maga, iszik, nem utaz tovább...”
Mr&mrs Columbo Söröző Étterem Hivatalos/Facebook
 

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2024. május 23-i adásában hangzott el.