„Támogassa
Ötös – Beregi Péterrel

Élet a színház mellett – Egri Kati és Hámori Ildikó az Ötösben

30/09/2023 07:43

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Beregi Péter utolsó alkalommal helyettesítette Gálvölgyi Jánost. Ezúttal kivételesen két portrét hallhattak, két színművésszel. 10 órától Egri Kati, 11-től pedig Hámori Ildikó mesélt el múltbéli eseményeket és jövőbeli reményeket.

2023. szeptember 29. Ötös – Beregi Péterrel (2023. szeptember 29., péntek 10:05)
94:39
00:00
Szerkesztők: Timár Ágnes

Bár Egri Kati a műsorvezető kérdésére nem tudta megmondani, hogy volt-e olyan pillanat, amikor eldöntötte, hogy színésznő lesz, ezt inkább egy folyamatnak érezte. Négy éves korában azonban ő már tudta, hogy ezt a pályát választja.

Nővére, Egri Márta tovább hezitált, és később döntött ő is a színház világa mellett. Szüleik nem rajongtak az ötletért, hogy bármelyikük, nemhogy mindketten a színészet mellé tegyék le a garast. Érthető volt a félelmük, hiszen ők is színészek voltak.

Egri István még azzal is próbálkozott, hogy meggyőzze Kati lányát, hogy legyen ő az első női asztalos. Természetesen az ötlete süket fülekre talált, Kati ugyanis hajlíthatatlan volt a pályaválasztás terén. A műsorban azért félig viccnek szánva megjegyezte, talán most jól jönne az asztalos szakma, ahogy elnézi a színházak jelenlegi helyzetét.

Egri Kati Beregi Péter Ötös
 
Egri Kati és Beregi Péter az Ötösben
Fotó: Mátyus László
 

Miután Egri Kati és nővére is végeztek a főiskolán, és elkezdtek színházban játszani, természetesen már másképp közelítettek ehhez a helyzethez a szülők; büszkék voltak lányaikra. Ahogy Kati elmondta, azt azért sajnálja, hogy nem túl sok előadásban látta az apja, aki 1980-ban hunyt el.

A Nemzeti Színházhoz szerződött a diploma megszerzése után Egri Kati. Nem igazán tetszett neki az ottani közeg, munka, így végül továbbállt. Ekkor került a Szolnoki Színházhoz, ahol, elmondása szerint talán a legszebb időszaka volt a pályájának. Még amellett is, hogy tudta, a vidéki színházi élet komolyan veszélyezteti a magánéletet.

Az interjúban Beregi Péterrel közös színházi élményeiket és tapasztalataikat osztották meg.

A folytatásban Hámori Ildikó volt a vendég. Nem csak színészként, de család összetartóként is ugyanolyan tehetséges és lelkiismeretes, és ami legalább ennyire fontos, hogy egyensúlyozásban is épp olyan jó. Hámori Ildikó ugyanis nem tudna lemondani egyik életéről sem; nem adná fel a színházat és nem tudna kevesebbet törődni a családjával. Ma már persze lánya, Szinetár Dóra saját családjáról gondoskodik, de amíg a szüleivel élt, ő is az otthoni társulat tagja volt, akiről szintén gondoskodott Hámori Ildikó. A közeli ismerőseik tudják, hogy remek háziasszony, és ahhoz, hogy minden területen tudjon teljesíteni – mert ez fontos a számára –, inkább hajnalban kel, hogy a vásárlás és a főzés is beleférjen a napba mielőtt elindul a próbára.

A Szinetár család élete semmiképpen nem mondható átlagosnak, mivel Dóra gyerekkora óta fellép, ahogy az édesanyja is egészen kis korában már kamera előtt állt. Szinetár Miklós pedig élő legenda a szakmájának. Hámori Ildikó a műsorban elmondta, hogy amikor hármasban éltek együtt, akkor mindig egymásra tekintettel intézték a közös életüket; mindig annak az igényei voltak a legfontosabbak, akinek éppen premierje volt.

Hámori Ildikó Beregi Péter Ötös
 
Hámori Ildikó és Beregi Péter az Ötösben
Fotó: Mátyus László
 

Még most sem mondható az életük egyhangúnak, vagy tucatnak, hiszen most is együtt laknak Szinetár Dórával, és az ő családjával: férjével és három gyerekével. Szeretnek együtt lenni, mondta Hámori Ildikó, de hozzátette, a szakmai életüket mindig különválasztották.

Mivel ő a gyerekkori filmes tapasztalatai után tudta, hogy mit szeretne kezdeni az életével, az érettségi után jelentkezett a főiskolára, ahova végül harmadjára vették fel. Ugyanakkor már harmadéves korában hívták a Thália Színházba játszani, ahova a diploma megszerzésével le is szerződött. Fontos időszak volt az életében a Pesti Magyar Színház, amely korábban Nemzeti Színház néven működött, és Hámori Ildikó közel negyven évet töltött el ott. A műsorban elmondta, hogy továbbra is tiszteletben tartják egymás munkáját, Szinetár Miklós próbára soha, de premierre mindig elmegy, és aztán elmondja a véleményét az előadásról.

A teljes adást meghallgathatják a fenti lejátszás ikonra kattintva. Kiemelt kép: Klubrádió/Mátyus László

Ötös – Beregi Péterrel
2023. szeptember 29., péntek 10:05