„Klubrádió
Ötös – Kultúrcsütörtök

A 85 éves magyar szinkron és a több ezer éves "hálaadó" jatt

6/02/2020 13:57

| Szerző: Klubrádió

A csütörtöki Ötös új műsorvezető-párosa - Barna Zsuzsa és Warholik Zoltán - első alkalommal egy igazi szinkronlegendát, Dallos Szilviát hívta a stúdióba, majd a mindennapokban velünk élő rutinról, a "jattolásról" beszélgettek Görög Ibolya protokollszakértővel.

2020. február 06. Ötös – Kultúrcsütörtök (2020. február 06., csütörtök 10:00)
88:56
00:00
Műsorvezetők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna, Warholik Zoltán Szerkesztők: Timár Ágnes

Idén 85 éves a magyar szinkron, és vele éppen egyidős, bár hangja alapján még mindig kortalan Dallos Szilvia. A kiváló szinkronlegenda 1961-ben állt először mikrofon mögé, amikor Annie Girardot-nak kölcsönözte hangját. Már akkor meghallgatást (mai szóval castingot) tartottak a szerepért, melyet aztán a fiatal egri színésznő kapott. Azóta szinte el se lépett a mikrofontól, jóllehet a hazai szinkron fellegvára, a Pannónia Filmstúdió 2000-ben megszűnt és azóta osztódással, sok kis stúdió között kell ingázniuk a művészeknek.

 
Dallos Szilvia (kép: Klubrádió)
 
 


Műsorunkban Dallos Szilvia felidézte a legendás szinkronszerepeit, többek között a Dallas Ellie-jét, akivel nemcsak a felvételek hét éve alatt, hanem azóta is azonosítják, többen még családvezetési kérdésekkel is őt keresték meg. A születésnapos beszélgetés felénél "plusz egy fő" érkezett: Aprics László szinkronrendezővel többek között a szinkronhangok kiválasztásáról is beszélgettünk. Mi alapján keres a rendező magyar hangot? Mennyit változott a tempó, a munkastílus, a mostani bérfeszültségek kihatnak-e a színészek teljesítményére? Egyáltalán mennyire hígult fel ez a hivatás és kik állhatnak ma mikrofon mögé?

 
Dallos Szilvia és Aprics László az Ötösben (kép: Klubrádió)
 


A műsor második órájának témája: a borravaló lélektana és illemtana volt. Mennyit és kiknek adunk? Rutinból vagy egy szolgáltalás elismeréseként jattolunk? S hogy működik ez a nagyvilágban, távoli kultúrákban? Vendégünk volt Görög Ibolya protokollszakértő, de megszólaltattuk borravalós szakmák képviselőit is.

 
Görög Ibolya az Ötösben (kép: Klubrádió)
 
 


Mindannyiunkban ott van a kényszer, hogy illik megtoldani a végszámlát valamennyivel. Azt a konklúziót azonban mégis levonhatjuk, hogy a borravaló az elégedettségünket szimbolizálja a szolgáltatással, nem minden esetben kell tehát mélyebben a pénztárcánkba nyúlnunk: elég csak akkor, ha a pluszpénzt valóban jó szívvel adjuk.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös
2020. február 06., csütörtök 10:00
Szerkesztő-műsorvezető: Barna Zsuzsa, Warholik Zoltán