„Zajlik
Utópia

A kannabinoidok szerepe az idegrendszerben

6/07/2024 10:05

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A kender hatóanyagának feldolgozására képes receptorok alapvetően az idegsejtek közti kommunikáció erősségét határozzák meg. Ennek részleteiről beszélt Katona István, a Lendület Molekuláris Neurobiológia munkacsoportjának vezetője.

2024. június 18. Utópia (2024. június 18., kedd 19:00)
53:25
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A kannabisz rendszeres fogyasztását kísérő tolerancia jelenségének molekuláris szintű megértését is segíti a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (HUN-REN KOKI) új tanulmánya. A Katona István és munkatársai által kidolgozott módszer lehetővé teszi az élettani folyamatok hátterében álló molekuláris szerveződés vizsgálatát az idegsejteket összekapcsoló szinapszisokban – olvasható a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat honlapján, kiegészítve azzal, hogy a Barti Benjámin doktorandusz elsőszerzőségével készült tanulmány az egyik legrangosabb tudományos folyóirat, a Science Advances májusi számának címlapjára került.

"A tudományban az a legfantasztikusabb dolog, hogy nem tudjuk, milyen kutatási területek vezetnek a legizgalmasabb és legfontosabb felfedezésekhez" – mondta az Utópia adásában Katona István, a Lendület Molekuláris Neurobiológia munkacsoportjának vezetője arra kérdésre, miért éppen ezt a témát a választották. Rövid válasza ennyi volt: "véletlenül".

 
Idegrendszer
Fotó: Pixabay
 

A jelen kutatási program is teljesen véletlenül indult el 25 évvel ezelőtt. Akkoriban Freund Tamás (a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke) volt Katona témavezetője, és az ő kutatócsoportja volt a világ egyik legjobb, gátló sejtekkel foglalkozó team-je. A gátló sejtek az idegrendszer olyan sejtjei, amelyek más idegsejtek működését tompítják. Egy amerikai konferencián egy poszteren Freund észrevett egy idegsejtet, amely feltűnően hasonlít arra a gátlósejtre, amelynek működését kutatni szerette volna. Erről a sejttípusról akkoriban semmit nem lehetett tudni. Kiderült, hogy a fehérje a kannabinoid receptor, amely egyben a kender hatóanyagának, a THC-nek fogadó sejtje.

Egyszerűbben a kannabisznövény által termelt pszichoaktív hatóanyag, a THC-molekula egy receptorfehérjéhez, a kannabinoid receptorhoz kapcsolódva fejti ki idegrendszeri hatásait.

"Az idegsejtek működésének összehangolását, a sejtek közötti kommunikációt szinapszisok végzik" – mondta hozzátéve, hogy a receptor ezekben a nanométeres "rovátkákban helyezkedik el".

A kannabionid fehérje ősi eredetű, már a csalánfélékben is megtalálható, ebből következően nem a kannabiszból származó THC feldolgozása miatt jöhetett létre, egyéb oka, más módon érkező jelmolekulák fogadására alakulhatott ki. Mint kiderült, az emberi szervezet két olyan molekulát termel, amely ehhez a sejtfehérjéhez tud kapcsolódni, ezzel pedig a szinapszis jelerősségét tudja befolyásolni: az anandamid (deprimált állapotban ennek szintje leesik), és a 2-arachidonoylglycerol, rövidebb nevén 2-ag.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.06.18., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor