„Ki
Utópia

"Az MI nem engedi, hogy a fáradt orvos tévedjen"

20/05/2024 13:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A mesterséges intelligencia soha nem fogja átvenni a magasan képzett, 30 éves tapasztalatú szakorvos helyét, de nagyobb mennyiségű lelet kezelését teszi lehetővé, és nem engedi, hogy a fáradt orvos hibázzon – véli Dr. Madácsy László.

2024. május 07. Utópia (2024. május 07., kedd 19:00)
50:57
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

"Valóban van reális veszélye annak, hogy harminc-ötven év időtávlatban, ha olyan gépeket fejlesztünk, amelyek helyettünk dolgoznak, akkor az emberek nem akarnak majd gondolkodni. Azonban nincs más megoldás: egyszerűen lehetetlen kizárólag emberi erőforrással megoldani sokszor a mindennapi munkát az egészségügyben" – mondta el Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának Elnöke és a Mesterséges Intelligencia Munkcsoportjának vezetője a Medical Online-on megjelent interjúban.

"A valóság az, hogy az egészségügyben jelenleg nagyon sok orvos dolgozik nagyon sokféle készséggel, szakterülettel" – mondta az Utópia adásában Madácsy, hozzátéve, hogy a kórházban nagyon felkészült rezidens doktorokkal találkozhatunk, akik hosszú időttöltöttek tanulással nem is olyan régen, de tapasztalatlanok, több évtizede a pályán dolgozó szakorvosokhoz képest.

Azt is megjegyezte, hogy napjainkra annyira kibővültek a képi anyagok, a képalkotó diagnosztikai adatok, és számuk is nagyon megnőtt, ez pedig olyan különbséget okoz az évtizedekkel korábbi egészségügyhöz képest, amely kimeríti a humánerőforrást. Ennek megfelelően Munkácsy úgy látja, a mesterséges intelligencia – ugyan soha nem fogja átvenni a helyét a szakorvosok tudásának – elengedhetetlenné vált a nagyon megnőtt számú leletek kezelésében. "Az MI nem engedi, hogy a fáradt orvos tévedjen, minőségbiztosítási feladata van. A mesterséges intelligencia soha nem fogja átvenni a magasan képzett, 30 éves tapasztalatú szakorvos helyét. Inkább két vonalon használható: nem engedi a fáradt orvost hibázni, és sokkal nagyobb képalkotó diagnosztikai leletet tesz kezelhetővé" – foglalta össze.

egysza 24

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2024.05.07., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor