„Zajlik
Esti gyors

"A kárfelmérésnél sokat segítenek a fényképek"

17/09/2024 17:49

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Ha elönti az ingatlant a víz, a személyi biztonság után a legfontosabb fényképekkel dokumentálni a károkat, ez a kárfelmérésnél jelent segítséget – véli Németh Péter, a CLB biztosítási és alkuszcég értékesítési és kommunikációs igazgatója.

2024. szeptember 17. Esti gyors-részlet / Interjú - Németh Péter - 2024.09.17.
07:05
00:00

Befolyt a víz a garázsomba, elöntötte a földszintet. Mi az első, amit ilyenkor tennünk kell – már ha van biztosításunk? – szegezte neki a nap egyik legforróbb kérdését a biztosítási szakembernek Kárpáti Iván a biztosítási az Esti gyorsban.

A legelső – sőt talán nulladik teendő – ebben a folyamatban az, hogy először ne foglalkozzunk értéktárgyakkal, sem az értékmentéssel: a személyeket helyezzük biztonságba – hívta fel a figyelmet Németh Péter, a CLB biztosítási és alkuszcég értékesítési és kommunikációs igazgatója.

Ha ez megvan – folytatta –, első lépesnek azt javaslom, hogy kezdjünk el fényképezni. Később nagyon sokat segít a kárfelmérésben, ha pontosan látszik, mit vitt el a víz. Fontos, hogy azt is dokumentáljuk, pontosan meddig ért a víz a helyiségekben.

Időjárás Németországban
 
Árvíz, esőzés
Fotó: Sascha Steinbach/MTI/EPA
 

Ezután jön a kármentés. Ha ez napokig tart, persze már közben jelenthetjük a kárt a biztosítónak; ennek a kár észlelésétől számított három-öt napon belül kell megtörténnie. Fontos tudni: mindenkinek kötelessége a kár megelőzése és a kármentés olyan szinten, amilyenen az tőle elvárható. Természetesen senkitől sem várják el, hogy emelőfalas gátat építsen a háza elé, de ha a települési önkormányzat elrendeli a homokzsákolást, akkor azt a biztosítottaknak is kötelessége elvégezni. Az ár levonulása után jön a kármentés – az értékek kipakolásának nem kell megvárni a biztosító emberét, hiszen már mindent lefényképeztünk. Hadd kezdjen el mielőbb száradni minden.

Fontos, hogy a biztosításunk jól legyen beállítva az ingatlan és az ingóságok szempontjából is. Két típusú kárrendezésből választhatunk: az egyik, amikor a biztosító számla ellenében fizet – miután a kárt kijavította egy műhely –,  a másik pedig az egyezséges kárösszeg, amit akkor válasszunk, ha a biztosító olyan összeget ajánl, ami nekünk megfelelő – magyarázta Németh Péter.

A beszélgetést a cikk elején a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Németh Péterrel, a CLB alkuszcég igazgatójával
2024.09.16., hétfő 18:20
Riporter: Dési János