„Zajlik
Esti gyors

Karácsony: Budapest felkészült az árvízi védekezésre

16/09/2024 20:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bár az évtized legnagyobb árvize közelít Budapesthez, az előrejelzések szerint nem fogja elérni a 2013-as szintet, és a főváros felkészülten várja – véli Karácsony Gergely főpolgármester. Szerinte, ha nem történik valamilyen váratlan esemény, a város meg tud birkózni az árral. A kormányhivatalokkal való egyeztetések alapján nem számít "politikai lökdösődésre" árvíz-ügyben.

2024. szeptember 16. Esti gyors - részlet 2024.09.16. Karácsony Gergely
08:14
00:00

Mivel az évtized legnagyobb árvize közelít a fővároshoz, Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy az árvízvédelmi készültség miatt hétvégén több mint félezer szakembert vezényeltek át a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, a Margit-szigeten pedig már pakolják a homokzsákokat. Este 8 órától lezárják a budai és a pesti alsó rakpartot.

„Budapest felkészült az árvízi védekezésre, és bár az évtized legnagyobb árvize közelít a Budapesthez, az előrejelzések szerint nem fogja elérni a 2013-as szintet, amikor a város ugyancsak helyt tudott állni, és azóta nagyon komoly árvízvédelmi beruházások történtek” – mondta az Esti gyors hétfői adásában Karácsony, hozzátéve, ha nem történik valamilyen váratlan előre nem látható esemény, a város meg tud birkózni az árral.

Ettől függetlenül kellemetlenségekre készülni kell, az alsó rakpartok lezárása mellett kedd reggeltől lezárják a Margitsziget Margit híd felőli lejáróját, hiszen a szigetet fokozottan védeni kell az árral szemben. Nagy munkagépek közel egymillió homokzsákot helyeznek el, „ezért jobb, ha a lakosság most elkerüli a Margitszigetet”.

Megjegyezte, reméli – és az eddigi tapasztalatai alapján úgy tűnik –, a jelenlegi helyzetben a kormányhivatalokkal való egyeztetés során nem a „politikai lökdösődésről” szól az árvíz elleni védekezés. „Az eddigi, a vis maior-keretbe benyújtott számláinkat kifizette a Belügyminisztérium, remélem, idén is így lesz” – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Karácsony Gergellyel
2024.09.16., hétfő 18:13
Riporter: Dési János