„Klubrádió
Kovátsműhely

A képzőművészet vajon mi?

6/06/2020 11:09

| Szerző: Barna Zsuzsanna/Klubrádió

Hogyan látnak a festők? Beszélhetünk-e művészetről egy falra szigszalagozott banán esetében? Hogyan működik napjainkban egy képzőművészeti galéria? A Kovátsműhely vasárnapi adásában a képzőművészet volt a témánk. A képzőművészek különleges látásmódjának titkát Farkas Gábor Gábriellel vitattuk meg, de velünk volt Kováts Kristóf, a leányfalui Aba-Novák Galéria vezetője, Aba-Novák Vilmos unokája és hagyatékának kezelője is.

2020. január 19. Kovátsműhely (2020. január 19., vasárnap 17:00)
53:14
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Barna Zsuzsanna, Barna Zsuzsanna

Vasárnapi daltörténetünk témáját a Kováts Kriszta Kvintett Magritte felhői című dala adta. René Magritte a szürrealista festészet meghatározó alakja volt; Farkas Gábor Gábriellel azonban nem csupán Magritte-ról és a szürrealizmusról beszélgetett Kováts Kriszta, hanem már-már filozófiai síkokra is elkalandozva szó volt a képzőművészek gondolkodásmódjáról és a befogadói attitűdökről is. No de hogyan kapcsolódik az európai szürrealizmus a mai, szuperhősfilmekben is megjelenő 3D-animációkhoz, és mi köze Magritte-nak a sci-fihez? Mi köze a szürrealizmusnak a dadaizmushoz, és hogy jön a képbe Lenin, mint megszállott sakkozó? Ezekről is beszélget Kováts Kriszta Farkas Gábor Gábriellel.

 
Kováts Kriszta és Farkas Gábor Gábriel
Klubrádió
 


Adásunk második felében Kováts Kristóf a vendégünk, aki - bár már az óvodában is szinte azonnal színes ceruzát és papírt adtak a kezébe az óvónők - nagyon hamar rájött, hogy nem örökölte a nagypapa, Aba-Novák Vilmos művészi vénáját. Őrzi viszont a hagyatékát, galériájában kiállításokat szervez, elhivatottan népszerűsíti kortárs képzőművészeinket, közben pedig az Aba-Novák-örökség restaurációját is felügyeli.

 
 Kováts Kristóf, Aba-Novák Vilmos unokája műsorvezetőnkkel
 


Kováts Kristóf ugyan nem ismerhette a nagyapját, de gyerekkorában mégis kissé tehernek érezte az Aba-Novák nevet, hiszen a művészt sokan fasisztának tartották akkoriban. Kováts erről is őszintén vall adásunkban, egyben el is oszlatja az ezzel kapcsolatos tévhiteket: szó lesz a lemeszelt szegedi freskóról és annak helyreállításáról is, és helyre tettük Aba-Novák művészetének politikai vonatkozásait is.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! Kiemelt kép: Klubrádió

Kovátsműhely
2020. június 7., vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta
Szerkesztő: Barna Zsuzsa