„Támogassa
Reggeli gyors

A kormányok nem háborúznak a polgáraikkal

19/10/2020 13:42

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Helyi népszavazásokat terveznek ellenzéki települések, hogy az európai uniós segélyalap felét az önkormányzatok kapják meg, és ne a kormány.

2020. október 19. Reggeli gyors - részlet 20.10.19. Jávor Benedek
05:54
00:00

Egyes vélemények szerint pusztán politikai kampányfogás, mások szerint komoly nyomásgyakorló eszköz lehet a magyar kormányra a helyi népszavazások sorozata. A lakosság 42-43 százaléka ugyanis ellenzéki vezetésű településen lakik, ezekben keletkezik a GDP 60-65 százaléka. A helyi népszavazások ötletét Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelentette be, hozzátéve, hogy már több mint 20 önkormányzat csatlakozott a közös akcióhoz, köztük számos megyeszékhelyé.

A kezdeményezés részleteiről Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője beszélt a Reggeli gyorsban. Elmondta, hogy komoly lobbicsoport alakult már ki azért, hogy az európai támogatások egy része közvetlenül a településekhez jusson el, azt ne a kormányok oszthassák el politikai szimpátiájuk szerint. Harmincnál több nagyváros a tagja ennek a csoportnak, például Párizs, Bécs, Barcelona. Ez az egyik erő, amellyel nyomást akarnak gyakorolni a döntéshozókra, ugyanis a szokásos költségvetésen kívül hamarosan egy óriási összegű segélyalap szétosztásáról is meg kell egyezni, amely a válság következményeinek enyhítését szolgálja.

Választás - Sértetlennek találta a borsodi időközi válasz
 
MTI/Balogh Zoltán
/ MTI
 

Jávor Benedek hangsúlyozta, hogy például Lengyelországban, vagy Csehországban is vannak ellentétek a kormány és ellenzéki települések között, de a saját polgárai ellen egyetlen állam vezetése sem folytat olyan gátlástalan háborút, mint az Orbán-kormány. Itt tehát más eszközökre is szükség van, nem csak lobbira. A helyi népszavazások eredménye kell, hogy hasson a kormányra is, és nem hagyhatják figyelmen kívül az uniós illetékesek sem.

Országos népszavazásban nem gondolkodtak, azt a választási bizottság nagyon egyszerűen meg tudja akadályozni, jogorvoslatot pedig a Kúriától nem érdemes várni, mert az sem nevezhető elfogulatlannak. A helyi kezdeményezésekbe viszont nincs komoly beleszólása a hatalomnak. A képviselő-testületek a tervek szerint novemberben döntenek majd arról, hogy csatlakoznak-e az akcióhoz, melynek keretében mindenütt ugyanazt a kérdést teszik fel a választóknak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Reggeli gyors
2020.10.19 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor

 

 

 

Elindultunk Az Év Honlapja 2020 versenyen. Az alábbi képre kattintva szavazhat ránk, hogy miénk legyen a közönségdíj.

Az oldalra jutva jobbra fent lát egy kék gombot majd, arra kell kattintani, mellette pedig látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.
ÉvHonapja2020