„Klubrádió
Reggeli gyors

Katarina Barley: Figyelni kell Orbán enyves kezére

5/10/2020 07:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nem szeretné, ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök megint túl tudna járni az Európai Unió eszén, és továbbra is úgy jutna nagy pénzekhez, hogy nem törődik a jogállamisággal, korrupt módon használja fel a támogatásokat – erről beszélt a Der Spiegel szerint az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley.. A külföldi sajtóban előkerült Orbán homofób nyilatkozata is. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

2020. október 05. Reggeli gyors-részlet / Csernyánszky Judit külföldi lapszemléje 2020.10.05.
05:29
00:00

Az „enyves kezű” Orbán Viktort figyelmezteti az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley volt német igazságügyi miniszter, SPD-s politikus – harsogja cikkének címében ezekkel a szavakkal a Der Spiegel. Nincs több uniós pénz azoknak, akik nem tartják magukat az uniós „alkotmányhoz”. Brüsszel most igyekszik éppen kitalálni annak a módját, hogyan lehet rábírni kötelezettségeik teljesítésére a jogállamiság ellen vétő kormányokat, s szerinte ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezúttal is túljár az Unió eszén, akkor ismét nem lesz következménye az elfogadhatatlan gyakorlatnak.

Márpedig a CDU-ban és a CSU-ban, illetve az Európai Néppártban tétlenül nézték, ahogy az elmúlt tíz évben darabonként szedte szét a magyar jogállamot. Megcsonkította a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, elhallgattatja a vele szemben kritikus parlamenti képviselőket, a kultúrában dolgozókat, vagy például az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre életművét kivetette a tankönyvekből, s helyére háborús bűnös nacionalistát rakatott be. (Első körben a NAT-ból valóban kimaradt Kertész, de aztán az idén februárban bemutatott kerettantervbe bekerült Soeórstalanság című regényével – a szerk.)

 
Katarina Barley
Forrás: Wikipédia
Fotó: Ralf Roletschek
 

Katarina Barley szerint roppant fontos lenne most kidogozni egy olyan mechanizmust, amely valóban hatékonyan képes leépíteni az ilyen rendszert, merthogy „az uniós állampolgárok nem akarják többé adópénzeiket Orbán korrupt zsebébe tenni”, az uniós felzárkóztatási támogatásoknak oda kell jutniuk, ahol valóban szükség van rájuk.

A korrupt esetek közül kiemelte például Orbán vejének utcai világítási projektjét, amire az eredeti tervek szerint több millió euró uniós pénzt vettek volna föl, ám ettől végül a magyar kormányzat elállt, úgy döntött, inkább meg sem próbálja megszerezni az európai támogatást a csalásgyanús beruházáshoz.

Barley szerint komoly probléma, hogy hiába tárja fel az Unió korrupcióellenes hivatala a visszásságokat, a magyar hatóságok ülnek a babérjaikon. Ha úgy vesszük, kár volt vesződnie az Uniónak ezekkel az ügyekkel, mert Magyarországon a szemétkosárba kerültek. Nem véletlenül nem csatlakozott Magyarország az Európai Ügyészség intézményéhez, amelyik saját hatáskörben tudna eljárni és büntetni ilyen esetekben a nemzeti ügyészség tétlenkedését kiváltva – véli a szociáldemokrat

 
Forrás: Pixabay
 

Barley arról is beszélt, a jelek szerint Orbán blokkolni akarja a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására szánt, összesen 750 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag, illetve az uniós költségvetés elfogadását. Ennek azonban – hívja fel a figyelmet, Katarina Barley – nemcsak a különösen nehéz gazdasági helyzetbe került Olaszország vagy éppen Spanyolország látja a kárát, de Magyarország is elesik hét milliárd eurótól. S ezzel együtt fennáll annak a veszélye is, hogy az uniópárti országok is elvesztik hitüket a közösségben.

A jövőben nem lesz az Európai Tanács egyedüli döntéshozó az ilyen ügyekben, mert ahogy a múltbéli tapasztaltok mutatják, a felek, mint a piaci kofák, alkudoztak, itt elvettek, ott hozzátettek, ráadásul közben másokat is megzsaroltak. A jogállam nem alku tárgya. Aki ezt vitatja, annak az Európai Bíróságon kell igazát keresnie.

Az interjúban szó esik még a felcsúti stadionról, a kisvasútról, Mészáros Lőrincről, mint Orbán barátjáról és végül arról is, hogy Orbán pártja, a Fidesz sok nagyváros elveszített az utóbbi helyközi választásokon, ami előjele lehet annak, a demokrácia – ha nem előbb, akkor utóbb – de győzni fog.

Az Euractiv „A hét tweetjei” sorozatban második helyre emelte az Orbán Viktor és Vera Jourová között elfajult vitát, amelyben a magyar kormányfő utóbbi távozását követelte, miután egy német lapnak adott interjúban betegnek nevezte a magyar demokráciát. Tweetek puffogtak egymás után, Varga Judit igazságügyi minisztertől kezdve Sophie in”t Veldig. Utóbbi holland uniós képviselőként védelmébe vette Vera Jourovát, mert szerinte a korrupt autokratákat el kell számoltatni.

Orbán Viktor, Varga Judit
 
Orbán Viktor és Varga Judit Forrás: MTI
 

A Redactions Netzwerk Deutscheland a Dúró Dórától kiindult és Orbán Viktorral végződő történet szálait fejtette ki, amelynek során a magyar kormányfő egyetértett a szélsőjobboldali Mi Hazánk párt politikusának homofób megnyilvánulásaival. Utóbbi nyilvánosan ledarált egy mesekönyvet, amely az egymás iránti toleranciával foglalkozott, és tüntetést is szervezett. Orbán szerint a magyarok toleranciát tanúsítanak a homoszexualitás irányába, de van egy vörös vonal: „hagyják békén a gyerekeinket” – idézi a lap a kormányfőt. A Meseország mindenkié című kötet több, kisebbségekhez tartozó szereplőt jelenít meg, segítséggel vagy szegénységben élőt épp úgy, mint olyanokat, akik erőszak áldozatai lettek. Az írás szerint Orbán ultrakonzervatív családpolitikát képvisel.

A massachusettsi ArsTechnika szaklap pedig arról ír, hogy a 2016-os, illetve a mostani amerikai kíbertámdások mögött álló Fancy Bear, más néven APT28 csoport – amelyik köztudottan az orosz Felderítő Főcsoportfőnökséghez van bekötve – egyik szerverét Magyarországról üzemeltették. Erre jutott nyomozásai során az infrastruktúrák kiberbiztonságáért felelős amerikai CISA ügynökség és az FBI is.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. október 05., hétfő 07.00
riporter: Csernyánszky Judit