„Klubrádió
Reggeli gyors

A korszerűsítésen bukott meg Tótkomlós termálfűtése

24/11/2021 10:36

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Megépült négy kút, de fűtéskorszerűsítés nélkül elakadt a geotermális fűtés bevezetése Tótkomlóson. Zsura Zoltán, a település polgármestere szerint semmilyen, a projektről szóló információhoz nem fér hozzá. Ezért szeretné elérni, ha az önkormányzat kilépne a kivitelezésre lérehozott cégből.

2021. november 24. Reggeli gyors - részlet 21.11.24. Zsura Zoltán
06:37
00:00

Bár több módosítást követően 6 milliárdosra duzzadt terv szerint geotermikus energiával akarták megoldani a lakóingatlanok és az önkormányzati intézmények fűtését Tótkomlóson, jelen állás szerint mára a projekt létrehozására alakult cégből is ki akar szállni az önkormányzat.

A geotermikus fűtési rendszerről először 2012-ben tárgyalt a tótkomlósi képviselő-testület. A Geothermal Green Energy Kft.-t a közbeszerzési pályázaton nyertes Turawell Kft. és a projekt kedvezményezett települése, Tótkomlós közösen hozta létre még az előző önkormányzati ciklusban. Ekkor Garay Rita (Fidesz-KDNP) volt a város polgármestere. Ám maga a település nem pályázott és nem nyert forrásokat. Ezzel elakadt a beruházás.

A polgármester sem a beruházásról, sem a beruházóról nem tud érdemit mondani, mert nincs párbeszéd közöttük – írta meg a Magyar Narancs. Zsura Zoltán a Klubrádiónak azt mondta, hogy a két termelő és két visszasajtoló kút megépült, és ezek technikai adatai alapján megfelelő fűtést tudnának biztosítani, viszont a bevezetésükhöz szükséges lakossági fűtésrendszer-korszerűsítés ügyében még nem történt semmi. Olyan hőigénybevételről van szó, amelyre a fűtési rendszer jelenlegi formájában nem alkalmas.

Összesítésben a kutak megvannak, a lakossághoz vezető csövek nincsenek, és bevezetés költségei olyan drágák, hogy esélytelennek tűnik a kivitelezés. Pedig Zsura szerint a jelenlegi energiaárak mellett ez sokkal kedvezőbb megoldás lehetne. Szerinte elsősorban a nagyobb fogyasztók, iskolák, önkormányzati intézmények, fürdők hőenergetikai ellátása volt a cél, amelyek érthetően nagyobb költségvetéssel dolgoznak, mint a lakosság, de ez sem valósult meg eddig.

Zsura azonban az információk hiányában nem tud tovább tervezni, ezért kezdeményezi, hogy az önkormányzat lépjen ki a Geothermal Green Energy Kft-ből.

2018-ban derült ki, hogy Tótkomlóson is megújuló energiaforrásra állnak át, a megállapodás ekkor úgy szólt, hogy a lakosság jelentős része, illetve az önkormányzati intézmények is csatlakozhatnak majd a geotermikus fűtésre. A térség fideszes képviselője, Simonka György ekkor arról számolt be, hogy a 2,5 milliárd forintos támogatásból megvalósuló beruházás 5700 lakosú településen több mint 800 család fűtési költségeit csökkenti majd – írta a témával kapcsolatban a Telex.

A portál azt is megemlítette, hogy hasonló eset történt októberben Mosonmagyaróváron is, ahol az „eredménytelen közbeszerzés” miatt késik a szintén geotermikus beruházás, melynek helyén ezidáig csak egy bádogsufnit húztak fel. Battonyán pedig még egyelőre semmi nem lett a 13 milliárd forint uniós támogatást nyert hőerőműből.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi fotó illusztráció: MTI/Krizsán Csaba 

Reggeli gyors/interjú Zsura Zoltánnal
2021.11.24., szerda 7:41
Riporter: Para-Kovács Imre