„Klubrádió
Reggeli gyors

Szél Bernadett Paks II.-ről: Családi házat nem építünk így, nemhogy atomerőművet

29/06/2020 17:07

| Szerző: Klubrádió

Szél Bernadett független képviselő szerint ami most történik Paks II. körül, hogy orosz nyomásra a kormány a végleges engedélyek beszerzése előtt engedélyezte a földmunkákat, olyan, mintha valaki nekiállna családi házat építeni úgy, hogy azt se tudja, hogy fog kinézni, mi hol lesz, de azért elkezd ásni és önti bele a pénzt. Az ellenzéki politikus szerint mivel atomerőműről van szó, ez kockázatos és elfogadhatatlan.

2020. június 29. Reggeli gyors / részlet, Szél Bernadett (20.06.29.)
09:11
00:00

Az orosz lobbi nyomására a magyar kormány hozzájárult ahhoz, hogy bizonyos földmunkákat már azelőtt elkezdjenek, hogy az engedélykérelmet beadnák az Országos Atomenergia Hivatalnak. A koronavírus-járvány alatt, májusban elfogadott módosításról és Paks II. helyzetéről a Direkt36 írt összefoglaló cikket.

Erről a témáról kérdeztük Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, aki azt mondta: amikor Finnországban „parkolópályára tették” a Roszatomot (a finn Olkiluoto 3 reaktor építése már 12 évnyi csúszást halmozott fela szerk.), akkor az volt az ok, hogy az oroszok előbb akartak cselekedni, aztán utána „lepapírozni” a dolgokat, a finnek viszont fordítva gondolták. Úgy tűnik, a magyar kormány is előbb szeret építkezni, aztán engedélyeztetni, ami szerinte egy atomerőműnél kockázatos és teljesen elfogadhatatlan.

75 milliárdos munkáról van szó, ráadásul az, hogy előbb kezdenek építkezni, aztán engedélyeztetni, komoly pszichológiai nyomás alá helyezi a hivatalt, és az ilyen nyomás hatásai a NER-ben jól ismertek – mondta. Szél Bernadett szerint ez kísérleti építkezés, Paks II. atomerőművi blokkja sok szempontból új, ezért, ha ilyen körülmények között épül, az mindenképpen fenyegetést jelent. Nem arról van tehát szó, hogy már bevált dolog lenne, ehhez képest olyan hírek jönnek, hogy a felelős miniszter partner az oroszokkal abban, hogy megsürgessék a beruházást. Szerinte egy miniszternek ebben a helyzetben nem a gazdasági nyomás miatt kellene pörgetnie a munkát, hanem el kellene magyaráznia adott esetben a kormányfőnek, hogy ez nem így működik.

Süli János sajtótájékoztatója
 
 Süli János, a Paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart az Igazságügyi Minisztériumban 2017. május 8-án. Mellette Mittler István, az MVM Paks II. Zrt kommunikációs igazgatója (b). MTI Fotó: Bruzák Noémi
 
 


Közölte: más témában feltett kérdésére szinte „eldicsekedett” a miniszter, hogy beadták a 283 ezer oldalnyi dokumentumot, és 15 hónapja van a hivatalnak ezt elbírálni, tehát szerinte büszkék is rá, hogy „átvállalták a kockázatot”. Az oroszok időt nyertek és a nekik problémás ügyeket is pozitívba fordítja a kormány – tette hozzá. Ráadásul kormány arról beszél, hogy „Brüsszel miatt” van a csúszás, tehát valójában azért, mert az Európai Bizottság vizsgálta az anyagokat, de nemcsak ezért, hanem azért is a képviselő szerint, mert az orosz fél nem állt elő kellően pontos tervekkel. Így, hogy most elkezdődik a munka, az oroszok időt nyertek a tervezéshez is, a kockázat pedig a magyar oldalon van.

Szél Bernadett szerint ha belegondolunk, így egy családi házat se lehet elkezdeni, „azt se tudjuk, hogy fog kinézni”, de elkezdünk ásni valahol, engedélyünk sincs rá, csak tesszük bele a pénzt. Ezt csinálják most nagyban – összegezte. Műsorvezetőnk megjegyezte: az atomenergia-hivatal nem vállal garanciát arra, hogy a földmunkák jók lesznek, tehát ennyi szakmai ellenállás volt.

 
Szél Bernadett független parlamenti képviselő (Facebook)
 


A független képviselő szakértői véleményekre hivatkozva arról is beszélt, hogy úgy tűnik, a megújuló energiaforrások kiszorítják a hagyományos energiatermelést, a lignitet és a nukleáris energiát. A Mátrai Erőművet talán leállítják, de a paksi bővítés szerinte egyáltalán nem jó ötlet. A szakértők a szélenergiát is hiányolják, a napenergia mellett ezt kellene bekapcsolni, és ebben a rendszerben munkahelyeket teremteni.

Azt gondolja, Paks II. politikai projekt, amelybe soha nem lett volna szabad belemenni. Az oroszoknak presztízskérdés, hogy az Európai Unióban építsenek atomerőművet, Orbán Viktoréknak pedig mindig kell a pénz, hogy a saját körüket gazdagítsák. Nagyon reméli, hogy 2022-ben komoly változás lesz, és még időben lesz az ország ahhoz, hogy Paks II.-n keresztül ne folyjon bele rengeteg pénz a semmibe. Vannak rossz példák atomerőmű-építéseknél, kiásott, majd ott maradt munkagödör, torzóként ott maradt, félkész erőmű, azon dolgoznak, hogy Magyarország ne ezen a hibás úton maradjon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2020.06.29. 08:45
Műsorvezető: Szénási Sándor