„Ki
Publicisztika
Le a melltartóval - Dési János jegyzete
Publicisztika

Le a melltartóval - Dési János jegyzete

Csak annyiban érdekes ez az öltözködési rendelet, hogy minden konzervatív diktatúrában akadnak erkölcs-csőszök, akik ilyenkor felhevülnek, eljött az ő idejük. Majd ők megmondják, ki mit hordhat.  Így kezdték a tálibok is, és tessék, milyen szép eredményeket érnek ma már el a divatot illetően.

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

A parancs, az parancs - Kárpáti Iván jegyzete

Pintér Sándor besétál a kormányülésre és közli a főnökével, hogy minden kontroll alatt. Lázár János nyilván szintén ebben a szellemben referál a vasút állapotáról, úgyhogy a Várból nézve minden patent. A valóság megélése marad a mi kiváltságunk.

Képregény – Józsa Márta jegyzete
Publicisztika

Képregény – Józsa Márta jegyzete

"Mi lett volna, ha a felvonuláson az akkumulátorgyár píárosai által megrendelt virágköltemény bámulása mellett a publikum egy része képeket láthatott volna teszem azt a Karmelita előtt tüntető diákokról vagy az ukrajnai menekültekről. Na ugye."

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Hírek 2036-ból – Hardy Mihály jegyzete

A külföldi hírek között elhangzott, hogy Azerbajdzsán politikai menedékjogot ad az elvesztett választások után Magyarországról elmenekült egykori miniszterelnöknek és családjának, a külügyminiszternek és közeli hozzátartozóinak, köztük egy ismert, de már visszavonult válogatott labdarúgónak.

A mosodások – Szénási Sándor jegyzete

14/02/2024 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Bocsánatot azonban Balogh Zoltán csak a reformátusoktól kér, az áldozatoktól azonban egyáltalán nem, talán mert katolikusok is akadhatnak köztük, pláne kereszteletlenek, akik amúgy is méltatlanok a figyelemre, tán a gondoskodásra is.

2024. február 14. Esti gyors-részlet (2024.02.14. Szénási Sándor jegyzete)
02:52
00:00

Két református lelkész, Csűrös András és Tar Zoltán a gyerekbántalmazások áldozatainak ajánlja fel lelkipásztori fizetéskiegészítését, mint írják, egészen addig, amíg az egyházkerület jelenlegi vezetése hivatalban van.

Ez világos beszéd. A pénzt a Dunamelléki Egyházkerület adja, amelynek Balog Zoltán a vezetője, az a Balog, aki régi ismerőseként és mentoraként az államfőnél lobbizott kegyelemért a pedofilmentegető számára, az a Balog, aki, szemben az ügy másik két szereplőjével, nem mondott le, talán azért sem, mert a saját egyháza ezt nem tartotta lelkiismereti ügynek. Hogy a talánokat folytassuk, Balog, az Index szerint előzetesen azt állította, hogy az egyházi vezetés több tagja kérte tőle a közbenjárást. K. Endre családja olyan jó, és olyan régi református.

Tegyük fel, hogy így volt, a róka fogta a csukát és viszont. Hogy Balog pökhendiségét ez alapozza-e meg, nem tudni, de az államfővel különleges kapcsolatban levő püspök Novákot úgy pöccinti le magáról, ahogy azt a NER iskola legmagasabb szintjén tanítja maga a mester. A kegyelemről az elnök döntött, ez tehát az ő felelőssége, értelmezi a helyzetet a püspök, akinek ezzel több dolga nincs, viszont elismeri, hogy az ügyben hibázott. Bocsánatot azonban csak a reformátusoktól kér, az áldozatoktól azonban egyáltalán nem, talán mert katolikusok is akadhatnak köztük, pláne kereszteletlenek, akik amúgy is méltatlanok a figyelemre, tán a gondoskodásra is. Tegyük hozzá, az áldozatoktól Varga Judit sem kért bocsánatot, az ő magyarázkodása is csak arról szól, hogy némi habozás után követte az elnöki intenciót, bár a politikai felelősséget vállalja.

Az áldozatoktól egyedül Novák Katalin kért bocsánatot. Ez nem menti fel a kegyelemadás bűne alól, és a naivitását sem kell megsiratni egy régi szövetségessel kapcsolatban, de ettől még tény.

Az is tény, hogy a református egyházban e pillanatban két lelkész próbálja menteni a vezetés által elárult mundér becsületét. Csűrös András azt mondja, Isten előtti bűnbánattal, és az áldozatok iránti együtt érző szeretettel ajánlja fel a pénzt.

Nem tudni, hányan követik őket, nem tudni, hányan lesznek, akik úgy gondolják, talán mégsem az erkölcsi kussolás egy pap dolga, akkor sem, ha a szemük előtt éppen egy frissen hófehérre mosott püspöki lelkiismeretet lobogtat a szél a szárítókötélen.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2024. február 14-i adásában hangzott el.