„Klubrádió
Hetes Stúdió

A nagy orbáni pilótajáték – Neuman Gábor jegyzete

6/11/2021 15:24

| Szerző: Neuman Gábor/Klubrádió

"Márianosztra, a pénz el lett osztva." Miért nincs tízmilliárdja Orbánnak a főváros számára?

Neuman Gábor jegyzete.

2021. november 06. Hetes Stúdió-részlet (2021.11.06. Neuman Gábor jegyzete)
02:58
00:00
Nekem úgy tűnik, pilótajátékot játszik Orbán. Nem tud 10 milliárdot fizetni a fővárosnak, nincs neki miből. Lehet, hogy nem is akar, de ez mellékes. Akkor hogyan szór szét ezervalahány milliárdot különböző ügyekre? – kérdezhetnék. Jogos a kérdés, de van válasz: Kölcsönökből, átcsoportosításokból, trükkökből, kitömött csókosoktól, nemzetközi gengszterektől, államférfiaktól, akik akarnak valamit tőle – hosszú a lista. De, és most ez a gond, minden fillérnek megvan a helye. Ahogy egy nagystílű hazardőr teszi: innen oda, onnan ide, és fordítva, amíg lehet.

Volt lehetőségem közvetíteni egy ilyen pilótajátékot 89-ben, az akkori Magyar Rádió éjjeli műsorában, a hazardírozásról szólt. A műsorvezetők, Verebes Pista és Szilágyi János voltak. Én egy kis billiárdklubban vártam a kapcsolásra, és éjjel 11 felé el is startolt a pilótajáték. Persze megbeszéltem a klubban lévőkkel, hogy mire készülök, de mivel ez akkor még nem volt törvénytelen, és ott mindenki büszke volt a pénzcsinálás ilyen bravúros módjára, belementek a bejelentkezésbe, pedig volt köztük rettegett behajtó, uzsorás, hajtó, zsoké, tisztes üzletember, azóta már alvilági leszámolásokban elhunyt profi bokszoló, és hamiskártyás is. Úgy emlékszem 15 ezerrel lehetett beszállni, és amikor összejött a 120 ezer, kiszállt az első helyen lévő kuncsaft, aki persze a legnagyobb gengszter volt. Aztán persze folytatódott iszonyú ütemben, mert mindenki úgy hitte, a pénz csak úgy ömlik végtelenül. De egy pár óra alatt elfogytak a befizetők, azaz elfogyott a pénz, és sokaknak bent ragadt a tizenötezre, mert persze csak az élen lévők tarolhattak, mint, ahogy ez a pilótajátékban szokásos. Naná, hogy kitört a balhé, és el kellett tűnni, mert különben nyolc napon túl gyógyuló pilóta flepnit kaphatott az ember.

De visszatérve az orbáni pilótajátékra: Mitől fogyott el a lé, ami pedig úgy ki volt számolva, hogy még…??? Fegyverpénz a zsaruknak, lélegeztetőgépek a malajziai havertől, antiparaszolvencia program, minimálbér, szájmaszkok és tesztek tízszeres áron, felmérések a Századvégtől vagy a Nézőponttól, több tízmilliárdért, stb. És itt jött be a csakhogy. Csakhogy az Unió azt sem adja, ami már szépen ki lett osztva. Ilyen berkekben azt szokták mondani, hogy Márianosztra, a pénz el lett osztva – de Brüsszel finnyáskodik. Még a déli határzárat se akarják kifizetni, pedig az megvédi egész Európát a tatároktól. Hogy most nem tatárok jönnek? Akkor sem tatárok jöttek, hanem mongolok. És aztán úgy alakult, hogy kifogyott a kassza. Nincs tízmilliárd a fővárosnak, mert köhög az istálló, fáznak a tehenek, és Lölő is mással van most elfoglalva. Egyébként majd csak lesz valahogy…

Neuman Gábor jegyzete a 2021. november 6-i Hetes Stúdióban hangzott el.