„Klubrádió
Reggeli gyors

A NER-kritikus filozófus beolvasott Orbánnak: Őfőförtelmessége a kezéből irányítja az egyetemi világot

9/11/2021 15:08

| Szerző: Klubrádió/szg

„A kommunista komisszárok mintájára” bevezetett kancellári rendszer lehetővé teszi, hogy Őfőförtelmessége a kezéből irányíthassa az egyetemi világot, ami neki a „szotyi, foci, furkóság-embereszményéhez” képest súlyosan problémás terület – fogalmazott Tillmann József filozófus, egyetemi tanár.

2021. november 09. Reggeli gyors / részlet, Tillmann József (21.11.09.)
08:38
00:00

Tillmann József filozófus, egyetemi tanár levelet írt a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárjának, Sárik Zoltánnak, mivel 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt és mindenféle végzettségek igazolását kérte tőle. Mindezt azért, hogy kifizessék a Képzőművészeti Egyetem doktori védési bizottságában részt vevő kültagként neki járó pénzt.

A filozófus levelében a „T. Kancellár” megszólítás után a többi között azt írta: „úgy tűnik, hogy Önnek, vagy megbízóinak nincsenek megfelelő ismeretei munkahelyéről: az egyetemi közegben egy doktori bizottságban való részvételi ui. nem diplomához kötött, hanem hosszú éveken át folytatott, több fokozatú tudományos és oktatói tevékenység a feltétele, amelyet az Országos Doktori Tanács tart nyilván és dokumentál”.

Majd hozzátette: „Ez a kvalifikáció alapjában különbözik a kancellárok kinevezésének gyakorlatával - ahol a Nemzeti Elme- és jellemerő Rendszerének való megfelelés az alkalmazás kritériuma. (...) Az pedig teljességgel érthetetlen kívánság, hogy több évtizede egyetemeken működő tanároktól ún. hatósági erkölcsi bizonyítványt kívánnak a közvagyont kirabló, az ezermilliókat elsikkasztó Nemzeti Bűnszövetkezet hallatlan hőfokon működő hivatalnokai.”

Tillmann József a Reggeli gyorsban indokoltnak nevezte műsorvezetőnk kérdését, hogy miért nem fél ebben a helyzetben, ugyanis szavai szerint olyan polip települt rá a társadalomra, amely az alávetést, a megfélemlítést, vagy a kizsákmányolást és a megalázást gyakorolja. „64 éves vagyok, nincs sok vesztenivalóm, és mélyen undorít az a szisztéma és magatartásforma, amely mindnyájunk körül látható ebben az országban” – fogalmazott. Az egyetemeket illetően strukturális problémáról van szó, a másik pedig, amellyel levelében is foglalkozott, mentalitásbeli.

Szerinte ahhoz képest, hogy az Európai Unió ezermilliárd forintokat utalt ide, az egyetemeket kiéheztették, főleg, mielőtt kiszervezték őket. Ez azzal járt, hogy az egyetemen tanító kolléganők és kollégák fizetése a segédmunkások színvonalán van, és ez egzisztenciális problémákat okoz. Aztán bevezették „a kommunista komisszárok mintájára” a kancellári rendszert, és ezt a rektori tanács szó nélkül lenyelte, ahelyett, hogy általános egyetemi sztrájkot hirdetett volna, amire minden lehetősége megvolt. „De az egy főre eső nemzeti jellemerő az értelmiség körében még alul is múlja az általános képességeket” – fűzte hozzá.

Az a manipulatív beavatkozás, amit ez a „komisszárrendszer” jelent, lehetővé teszi, hogy Őfőförtelmessége a kezéből irányíthassa az egyetemi világot, ami neki a „szotyi, foci, furkóság-embereszményéhez” képest súlyosan problémás terület – fogalmazott a filozófus.

Működnek az egyetemi, akadémiai közegnek a minőségi kritériumai, mechanizmusai, de különböző irányokból ennek a megszállására, lezüllesztésére láthatók törekvések az úgynevezett sportprofesszoroktól kezdve más hasonló manipulációkig. Hozzáfűzte: az is tény, hogy az egy diákra eső legmagasabb támogatás a „testnevelési és szórakoztatóipari egyetem” diákjainak jut.

Levelére nem kapott választ, de nem tart rá különösebb igényt, mert a helyzet önmagát magyarázza – mondta Tillmann. Az, hogy egyetemi tanároktól, egyetemen tanító emberektől ilyen papírokat kérnek, az „egy pitiáner parasztnak a kisded, gyermeteg, infantilis bosszúja, hogy megtorolja az értelmiségen a szellemiséget, és ezzel is megalázza” – fogalmazott.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Stekovics Gáspár/Wikipedia

Reggeli gyors
2021.11.09., kedd 8:45
Műsorvezető: Dési János