„Klubrádió
Esti gyors

Hogy ébresztőre eltűnjön az egész Cserhalmi-probléma – Dési János jegyzete

4/10/2021 18:53

| Szerző: Dési János/Klubrádió

Kérek engedélyt akkor izé, kérdezni, ha méltóztatol. Szervusz, lövészkancellár. Hogy a Cserhalmi Tyutyu a listán van-e tartózkodva? … Közben az egyik géppuskás, aki a protokoll listát is kezelte, kitalálta, mi lenne, ha Cserhalmi, mondjuk, áristomba kerülne, vagy egyszerűen csak nemeztárulónak lenne kikiáltva, és máris helyreállt a világ rendje.

2021. június 10. Esti gyors - részlet 21.10.04. Dési János jegyzete
04:27
00:00

Vigyázz, pihenj –kezdte a tanszéki értekezletet a kvietált lövészkancellár. Majd így folytatta, kinek van tehát még előadnivalója?

Szerényen jelentkezett a sarokban egy gyakorlóruhába öltözött kis emberke és emígyen szólt.

És a Cserhalmi Tutyu?

– Őrmester, hányszor mondtam magának, hogy úgy kell kezdenie az érdemi felszólalását, hogy „Kérek engedélyt javaslatot tenni”, ha kérdezni szeretne akkor úgy, hogy „kérek engedélyt kérdezni” és ha megkapja esetleg az engedélyt maga májbajos víziló, akkor fakereszt, tőlem kérdezzem vagy javasoljon – fogalmazta meg a tudományos viták alapszabályát a lövészkancellár.

– Kérek engedélyt akkor izé, kérdezni, ha méltóztatol. Szervusz, lövészkancellár. Hogy a Cserhalmi Tyutyu a listán van-e tartózkodva?

– Látja, maga színpadtöltelék, tudsz te magyarul, ha összekapod magad. A színházi szakma alapja a szépbeszéd, hát ezt is én magyarázzam el? Milyen Kutyu?

A segédtiszt megismételte, hogy Tyutyu, de Cserhalmi Györgynek is szokás nevezni, és a lövészkancellár úrnak méltóztatik ugye ismerni, hiszen eléggé olyan, akit ismerni szoktak.

A lövészkancellár szerint ezer ágyú és kartács, és természetesen, hogy ismeri. Talán a kék huszároknál szolgált vagy a 17-es lövészeknél, de most hirtelen nem is egészen biztos benne, hogy nem Kalocsán, a forradalmi ezrednél találkoztak a hadtápnál, vagy ott volt Gáspár törzsőrmester helyettese.

A putzerek, segédtisztek, számvivő őrmesterek csak lesütött szemmel bólogattak, nemrégiben még egy polgári egyetem alkalmazásában álltak, és viszonylag bonyolult problémákat is meg tudtak oldani. De amióta bezupáltatták őket a színművészeti egyetemre, megtanulták, hogy pofát befogni és tovább szolgálni. Majd a lövészkancellár megoldja, legfeljebb közibük lövet.

Közben persze vészesen közelített a nagy esemény. És a listáról még hiányzott pár név. Ugyan Cserhalmi György fellelhetősége a Wikipédia-oldalon is megtekinthető, de egy lövészkancellár inkább fordul a mélységi felderítő egységéhez, mint egy ilyen civil bagázshoz. Akadt, aki felvetette, hogy a Nemzeti Színház és minden hozzátartozóka nagy hatalmú ura biztosan tud róla valamit, hiszen a nemezt színészéről van szó, és őket a Nemzeti Színház igazgatója istápolja. De senki nem merte jó Vidnyánszky Attilát megkérdezni, mert senkinek sem született még hat gyereke. Ami pedig feltétele annak, hogy jó Vidnyánszky színe elé legyen bocsátva. Hat gyerek alatt nincs Vidnyánszykzás, már csak az a kérdés, ha valakinek két anyától, ne adj isten két apától van éppen hat gyereke, akkor az mennyinek is számít.

Közben az egyik géppuskás, aki a protokoll listát is kezelte, kitalálta, mi lenne, ha Cserhalmi, mondjuk, áristomba kerülne, vagy egyszerűen csak nemeztárulónak lenne kikiáltva, és máris helyreállt a világ rendje.

Ez az ötlet megtetszett Őrnagy őrnagynak is, aki egyúttal a cenzortiszt szerepét is játszotta. És felvetette, hogy ez a Cserhalmi vagy ki, ez olyan, mintha nem is lenne.

Lett erre nagy szaladgálás. Mert az még rendben van, hogy akkor nem hívjuk meg, de akkor azért mi lesz a Dögkeselyűvel?

Ornitológiai probléma – felelte erre Őrnagy őrnagy. Az Egy erkölcsös éjszakát úgyis ki kell vonnia a forgalomból, mert a keresztény hazában nincs kupleráj. A Mephistót kicsit átvágjuk.

Az Agitátorokat úgyis be szoktuk tiltani, a 80 huszárnak már készül az új főcime: 79 huszár – csattogtak az ollók egész éjjel, hogy ébresztőre eltűnjön az egész Cserhalmi-probléma.

Amikor valaki felkiáltott, és elvtársak, mi lesz a Hídemberrel?

Két szemüveges, értelmiségi képű ijedten összenézett, de nem mert szólni, tudták, nekik itt nem osztottak lapot. Így lett megint igaza a lövészkancellár dandárjának.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2021. október 4-i, hétfői adásában hangzott el a szerző felolvasásában.