„Klubrádió
Esti gyors

A propaganda sem írhatja felül a tapasztalatot

15/03/2021 19:47

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem a független szabad sajtó hiánya, sokkal inkább a személyes tapasztalat az, ami a propagandát legyőzi – állítja Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint az emberek elégedetlenségét csak azért lehetett eddig lényegében elaltatni, mert a többség számára komfortos időszak volt és hihetőbbnek tűntek a kormány sikereiről szóló hírek. A járvány miatt gyorsan romló életkörülmények mellett most sokkal feltűnőbb a hatalom kivételezettjeinek pazarló életvitele.

2021. március 15. Esti gyors - részlet 21.03.15. Vásárhelyi Mária
07:31
00:00

Megdöbbentő és egyben nevetséges, hogy a 21. század Magyarországán ugyanolyan jogos követelés a sajtó szabadsága és a „censura” eltörlése, mint volt az 1848-ban.

Vásárhelyi Mária, szociológus szerint a legtöbb független orgánum csak a fogadóközönsége adományaiból tudja fenntartani magát. Ez egyfelől jó, hiszen azt láthatjuk benne, hogy az embereknek továbbra is van igényük a független tájékoztatásra és ezért hajlandóak anyagilag is támogatni kedvenc oldalaikat, hogy hozzájuthassanak azokhoz a hírekhez, amiket a szabad média nyújt nekik. Vásárhelyi szerint felháborító és botrányos, hogy eközben a közmédia szigorúan közpénzekből működik és teljesen elszakadt a piactól. Hozzátette, hogy amíg ez nem változik, addig azok, akik nem a kormány által manipulált hírekre kíváncsiak, maguk kénytelenek megteremteni a hiteles tájékoztatásuk feltételeit, vagy nem jutnak hozzá ezekhez.

1990 előtt sem sokkal másabb a helyzet, kicsit direktebb nyomás alá helyezték akkor a sajtót. A szakember szerint azonban, aki akkor meg akarta tudni a híreket, megtalálta annak felületét, hiszen rengeteg külföldi orgánumnak magyar nyelvű adása is. Még nagyobb előnye volt annak, aki nyelveket is beszélt.

Koronavírus - Önkéntesek ebédet visznek ki időseknek Orosh?
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

Azt azonban Vásárhelyi valószínűtlennek tartja, hogy azért dőlt volna meg a rendszer, mert az emberek a média korlátozásai miatt elégedetlenek voltak, hiszen azok az emberek, akik beérik az állami kontroll alatt lévő orgánumok manipulált híreivel, nem is keresnek alternatív forrásokat. Véleménye szerint nem is fordul meg bennük, hogy létezhet egy másik valóság.

Sokkal inkább megérzik életkörülményeik romlását, ami éles ellentétben áll a kormány sikerpropagandájával. Ahogy a nyolcvanas évek második felében, most is szembetalálkoznak az ellentmondásokkal. „Nagyon hosszú és bonyolult folyamat, amíg az emberek feloldják az ellentmondást saját tapasztalataik és a propaganda között” – tette hozzá.

Tagadhatatlan, hogy az emberek érzik, hogy egyre nehezebben élnek meg, egyre rosszabbak az életkörülményeik. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy egy rendszer megrendüljön. A sikerpropaganda hosszútávon mindig alul marad a személyes tapasztalattal szemben. Vásárhelyi úgy véli, ma – a koronavírus okozta válság miatt – mindenki rosszabbul él, ezt pedig már nem lehet üres szólamokkal és dicshimnuszokkal felülírni. Romló életkörülmények mellett sokkal feltűnőbb a hatalom kivételezettjeinek pazarló életvitele.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.03.15. 18:22
Riporter: Dési János