„Zajlik
Megbeszéljük...

A szlovák társadalom most olyan, mint egy feszült izom, ami minden érintésre összehúzódik – mondta a legnagyobb országos lap főszerkesztője

16/05/2024 17:08

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Balogh Beáta, a SME szlovák napilap főszerkesztője a Klubrádiónak elmondta, a szlovák koalícióból néhányan azonnal az újságírókat vonták felelősségre a Robert Fico ellen elkövetett merénylet ügyében. Szerinte nagyon érződik a szlovák társadalmon a gyűlöletkeltő politikai hangulat. Hozzátette, hogy Zuzana Čaputová államfő és Peter Pellegrini gesztusa a társadalom felé megnyugtató volt. Az újonnan megválasztott elnök azt nyilatkozta, hogy nem szabad több gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre.

2024. május 16. Megbeszéljük-részlet (2024.05.16.) Balog Beáta
17:37
00:00

"Ha megpróbálnám leírni a társadalmat, olyanok vagyunk, mint egy feszült izom, ami minden érintésre összehúzódik" – fogalmazott Balog Beáta, a SME szlovák napilap főszerkesztője. Hozzátette, ez annak a következménye, hogy éveken keresztül a politika gyűlöletet pumpált a társadalomba, és kizárólag ellenségpolitika létezett.

Az újságíró közösség azt kívánja, hogy Robert Fico mielőbb felépüljön, s óvatosan járnak el az ügyben, hogy felelősöket keressenek. Ugyanakkor nem mindenki ilyen óvatos: pár politikus már tegnap óta az újságírókra mutogat, hogy ők bujtogatták a társadalmat, és az ő lelkükön szárad a Fico elleni merénylet – emlékeztetett Balog.

Ugyanakkor a SME főszerkesztője számára van olyan gesztus, ami reménnyel tölti el: Čaputová elnökasszony és az újonnan megválasztott államfő, Peter Pellegrini közösen lépnek fel, s nyugalomra intették a társadalmat, illetve egy olyan találkozót hívtak össze a parlamenti pártoknak, ahol az emberi hangon való diskurzus eszményét erősítenék meg. Pellegrini azt nyilatkozta, hogy nem szabad több gyűlölettel válaszolni a gyűlöletre.

Fico elleni merénylet
 
Fico elleni merénylet
 
Besztercebánya, 2024. május 15. Rendőrök a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lőfegyveres támadás érte a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én. Fico több lövést kapott a mellkasán és a gyomrán. A politikus állapota életveszélyes, és jelenleg is zajlik az állapota stabilizálását célzó műtét.
Fotó: Erdős Dénes / MTI/AP/Erdős Dénes
 

Balog szerint nem teljesen ismeretlen ez a helyzet Szlovákia számára, hasonlót már átéltek, mikor 2018-ban Ján Kuciak újságírót meggyilkolták. Az a gyilkosság is abból a közhangulatból született, amely az újságírók ellen hangolta az embereket. A SME főszerkesztője akkor azt remélte, hogy a társadalom tanult ebből az esetből, azonban csak egy rövid időre szorult vissza a gyűlöletkeltés. 

Paradox helyzet, hogy a politikusok az újságírókat vádolják a gyűlöletkeltéssel, holott éppen a médiában dolgozók figyelmeztettek arra, hogy ha egyszer elszabadul a gyűlölet a közéletben, akkor azt már nem lehet kontrollálni.

"Távol áll tőlem, hogy azt implikáljam, hogy a Robert Fico tehet arról, hogy megtámadták, mert ez egy annyira komplex társadalmi problémává vált, hogy ebben a helyzetben nem visz minket sehová" – fogalmazott Balog.

Ugyanakkor a SME főszerkesztője arra felhívta a figyelmet, hogy a merényletről készült felvétek elemzése alapján megállapítható, hogy Fico testőrei túl messze álltak a miniszterelnöktől. Több biztonsági szakértő is úgy véli, hogy a testőrök egyikének mindenképp Fico elé kellett volna ugrania – mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Balog Beátával
2024. május 16., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György