„Zajlik
Megbeszéljük...

Ágh Attila: Magyar Péter pártjának modelljét használva felépülhet egy új balközép párt is

21/06/2024 23:04

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Ágh Attila szerint a Magyar Péter-féle jobbközép párt megszerveződése magával vonja azt, hogy a társadalomban nyilvánvalóvá válik az igény egy új balközép párt felépítésére és bizonyos történetek lezárására is. A politológus úgy véli, a fennálló baloldali pártok csődbe jutottak, és a 40 éven aluliak számára ezek a pártok már a humoros kategóriában vannak, például az, ahogy Gyurcsány Ferenc hadonászik a tévében.

2024. június 21. Megbeszéljük / részlet, Ágh Attila (24.06.21.)
15:35
00:00

Mi lett és mi lehet a magyar baloldallal? Ahogy például Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök írta néhány napja, „morálisan megsemmisültek” a legutóbbi választáson, az a kérdés, hogy ez mire késztesse őket. Lehet-e új baloldali alternatívát teremteni nem csak új emberekkel, van-e erre fogadókészség a magyar társadalomban? – kérdezte műsorvezetőnk, Bolgár György Ágh Attila politológust.

Aki szerint ez a felvezetés két forgatókönyvet sugall, az egyik szerint a meglévő baloldali pártok elkínlódják magukat ’26-ig, és akkor, súlyos vereség után szűnnek meg, a másik pedig, hogy a megrázkódtatás már most akkora, hogy le kellene mondaniuk a pártvezetéseknek és újrakezdeni új formában.

De megjegyezte, hogy szerinte amiket pártoknak nevezünk, azok valójában nem pártok. A nagy európai pártok például nem tudják, mit kezdjenek a magyarokkal, a Fidesz „vesszőfutása” alapján kiderült, hogy sehova sem illik be, de a Néppárt támogatólag befogadta Magyar Péteréket, mert keresi ezt a profilt. „Tessék mondani, mikor lesznek Magyarországon már pártok? Ez most összeurópai témává vált” – vélekedett.

Vannak különböző vélemények a generációk között, sommásan fogalmazva az 50-en, de főleg a 60-on fölüliek a jelenlegi pártrendszer fennmaradása mellett vannak és hisznek a visszalengő hatásban, vagyis abban, hogy most kilengett a pártjuk támogatottsága a rosszabb irányba, de előbb-utóbb jön majd ellenhatás. Ezt Ágh Attila „Pató Pál-effektusnak” nevezi, mert szerinte arról szól, hogy „igen, igen, csinálni kell valamit, de nem most, várjuk ki a végét”, ez szerinte az említett kínlódáshoz fog vezetni, ám sajnos jelen pillanatban valószínűnek tűnik. Míg a fiatalok ugyanebből a problémából azt látják, hogy „ezeknek” már régen nyugdíjba kellett volna menniük politikailag.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a pártrendszer végét és felszámolásának szükségességét tulajdonképpen ezeknek a pártoknak a legsikeresebb emberei mondták ki, vagy ha nem mondták ki, akkor azért súlyos árat fizettek. Azok a baloldali jelöltek, akik polgármesterként indultak, nem vállalták fel, gyakorlatilag megtagadták a pártlogókat. Nem MSZP-s jelöltként győzött például Őrsi Gergely a II. kerületben, vagy Botka László már évekkel ezelőtt ki is lépett, tehát aki a politikában sikeres maradt, annak tehertétel a pártja a szakértő szerint.

A 40 éven aluliak számára ezek a pártok már a humoros kategóriában vannak, csak viccekben jelennek meg, például az, ahogy Gyurcsány Ferenc hadonászik a tévében a nyilatkozatai alatt. Ezek helyett olyan perspektívát szeretnének találni, amely emlékeztet Európára. Ha Magyar Péter pártja valóban egy európai, jobboldali középpárt kezdetét jelenti, akkor ahhoz hasonló módon létrejöhet egy új, európai balközép párt is – vélekedett. Ehhez azonban nagyon határozott újrakezdésre van szükség – ismételte meg.

Ágh Attila szerint a Parlamentben lezajló „táncjátéknak” nincs valódi politikai jelentősége. A valódi politika szempontjából nagyon minimális jelentőségű, hogy mit szavaz meg a kétharmad, tette hozzá. Az esetleges új pártoknak pedig el kell viselniük, hogy ott vannak az előző pártrendszer maradványai még ebben a ciklusban.

Kifejtette: világosan kell látnia a társadalomnak, hogy a fennálló baloldali pártok csődbe jutottak, de ezeknek a pártoknak a tagságában és középmezőnyében vannak tehetséges emberek. Olyan modellben, mint ahogyan Magyar Péter közzétette, hogy „aki okos és szép és ért az Európai Unióhoz”, az jelentkezzen a listára, egy balközép párt is meghirdethetne csatlakozási felhívást. Valamint sok baloldali gondolkodású szavazó „végső nyomorúságában” indult el Magyar Péter jobbközép pártja felé, amit a politológus nem helytelenít, mert ez volt az egyetlen kitörési lehetőség.

Az lenne a normális, olyan pártrendszerre lenne szükség, amelyben van egy-egy európai típusú jobbközép és balközép párt, és ezek versengenek, de egyben közös alapon vitatkoznak, és, ha kell, koalíciós kapcsolatokat is ki tudnak alakítani. Ugyanis Ágh Attila szerint a jelenlegi pártok képtelenek túllépni a saját perspektívájukon és értelmes megállapodásokat kötni egymással. Megjegyezte, bár most nem tűnik valószínűnek, úgy véli, viszonylag hamar létrejöhet egy ilyen „fiatalos” balközép párt.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. június 21., péntek 16:20
Műsorvezető: Bolgár György