„Ki
Reggeli gyors

Alternatív valóságok Lengyelországban

2/10/2023 16:37

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Az elmúlt években tömegesen adtak ki vízumokat jó pénzért, törvénytelenül a lengyel hatóságok. A sajtó szerint több százezer esetről van szó, az ellenzék világbotrányról beszél. A kormánypárt váltig állítja, hogy minden rendben és csak néhány száz vízumot érinthet az ügy. Nyilván érezte a kormány is, hogy óriási botrányról van szó, különben nem váltották volna le a külügyminiszter-helyettest, nem foglaltak volna le bizonyítékokat, nem hallgattak volna ki embereket – mondta Mitrovits Miklós, Lengyelország-szakértő a Reggeli gyorsban. Mindeközben a hangulat érthetően felfokozott – két héten belül választások.

2023. október 02. Reggeli gyors - részlet Mitrovits Miklós 2023.10.02.
09:26
00:00
Az elmúlt években a lengyel konzulátusok világszerte, de főleg Afrikában és Ázsiában tömegesen adtak ki munkavállalási vízumot, ezzel biztosítva az EU-ba illetve a schengeni-övezetbe való belépést is, méghozzá jó pénzért.

Vízumbotrány

24.hu  elemző cikkében a lengyel sajtóra hivatkozva arról számolt be, hogy 2021 óta akár 250–350 ezer vízumról lehet szó, amelyeket több ezer, egyes esetekben több tízezer euróért bocsátottak ki. A lengyel kormány ugyanakkor következetesen állítja, néhány száz vízumról van csak szó. Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő szerint 200-250 ezer vízumról van szó, amit egy indiai közvetítő cégen keresztül adtak ki.

A botrány augusztus végén pattant ki, amikor a korrupcióellenes ügynökség házkutatást végzett a külügyminisztériumban, miközben a konzuli ügyekért felelős külügyminiszter-helyettest, Piotr Wawrzykot váratlanul leváltották. Azóta több hivatalnokot kirúgtak, hét embert meggyanúsítottak,akik közül hárman előztetes letartóztatásban vannak. A lengyel külügy a hírekre reagálva szeptember közepén felbontotta a szerződést az összes olyan külsős céggel, amelyek a vízumok feldolgozásában segédkeztek.

 
Mateusz Morawieczki
lengyel kormányfő, 2023. szeptemberében
 
Forrás: Facebook
 

Alternatív valóságok 

Lengyelországban október közepén tartják a választásokat. A botrány nyilván kellemetlen a keményen bevándorlásellenes politikát képviselő kormánypártnak, a Jog és Igazságosságnak (PiS), jóllehet jelentős az előnye az ellenzékkel szemben – 35 százalékon áll.

A lengyel közbeszédben az elmúlt hetekben mintha alternatív valóságok épültek volna fel, az ellenzék a „21. század legnagyobb lengyelországi botrányáról” beszél, a miniszterelnök Mateusz Moravieczki szerint nincs itt látnivaló, "Lengyelországban nincs probléma az illegális bevándorlással”. 

Nyilván érezte a kormány is, hogy óriási botrányról van szó, különben nem váltották volna le a külügyminiszter-helyettest, nem foglaltak volna le bizonyítékokat, nem hallgattak volna ki embereket – mondta Mitrovits a Reggeli gyorsban, hozzátéve, nem hiszi, hogy az ügynek komoly hatása lesz a választás kimenetelére. A kormánymédiában, illetve a közszolgálatinak nevezett, de a kormány érdekeit szolgáló médiában lényegében egyetlen szó sem hangzott el a vízum-ügyről. A lakosság 20 százaléka nem hallott róla, miközben az ellenzék hetek óta világbotrányként keretezi a témát. Talán néhány városi billegő körzetben eldönt majd egy-egy mandátumot az ellenzék javára, de a PiS szavazóbázisát nem fogja megérinteni – véli Mitrovits.

Mindent a kampány hevében?

Az elmúlt hetekben a gabonavita elmérgesedett Ukrajna és Lengyelország között, előbbi keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalom miatt, utóbbi pedig közölte, nem szállít több fegyvert. Ennek ellenére Mitrovits szerint nem várható változás a lengyel külpolitikai stratégiában. "Az állam- és a kormányfő is megerősítette, hogy Ukrajnát támogatni kell abban, hogy az oroszokat ki kell verni az ország területéről, beleértve a Krímet is" – emlékeztetett a szakértő, aki a kampánynak tudja be a felfokozott nyilatkozatoknak. Tagadhatatlan, hogy ezek ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak, ezt a választások után majd kezelni kell, ugyanakkor a lengyelek biztosan nem állnak le Ukrajna támogatásával, még akkor sem, ha az amerikaiak szünetet tartanak – hangsúlyozta Mitrovits.

A beszélgetésben szó volt arról is, hogy a maximumra tekert választási kampányban nő a feszültség Németország és Lengyelország között – mindkét ország úgy véli túl sok bevándorló érkezik a területére a másik felől, visszaállítanák a határellenőrzést is. A kormánypárti kommunikációban ebbe belekeveredik Zelenszkij is, mint akit a németek arra használnak fel, hogy a PiS-t gyengítsék. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mitrovits Miklóssal
2023. október 2., hétfő 8:20
Riporter: Szénási Sándor