„Ki
Reggeli gyors

Ami ma extrém meleg, az később átlagos lehet

16/07/2024 13:19

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Ezen a héten 3-6 Celsius fokkal van melegebb Magyarországon a kontinensen ebben az időszakban szokásoshoz képest. Ez ugyan egy különlegesen forró időszak, de ez nem jelenti, hogy várhatóan ne lenne egyre több ilyen. A Reggeli gyorsban Kiss Anna meteorológust kérdeztük.

2024. július 16. Reggeli gyors - részlet l Kiss Anna (2024.07.16.)
08:24
00:00
Az előrejelzések szerint kedden tetőzik a hőhullám, a következő napokban is nagyon meleg lesz, de egy kis mérséklődésben reménykedhetünk. Ezen a héten 3-6 Celsius fokkal van melegebb Magyarországon a kontinensen ebben az időszakban szokásoshoz képest. Ez tehát tényleg egy különlegesen forró időszak – viszont ilyenből a pesszimistább forgatókönyv szerint egyre több lehet, ami ma szélsőséges hőségnek számít, az a jövőben átlagos lehet, de az optimista változat szerint sem fordul vissza ez a trend, csak esetleg megmarad ezen a szinten – magyarázta Kiss Anna, meteorológus, az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa a Reggeli gyorsban.

Amikor a szélsőséges időjárási körülményektől szenvedünk, gyakran merül fel, hogy na, akkor ez az a bizonyos klímaváltozás. Az egyes eseteknél sosem tudjuk megmondani, hogy a Föld általános felmelegedésével vannak-e összefüggésben, viszont mindig érdemes hosszabb időszakokat, sok éves átlagokat összehasonlítani. Az elmúlt 120 évben 30 éves periódusokat vizsgálva hazánkra is igaz, hogy az utolsó ilyen szakasz – a '90-es évektől kezdve jelentősen eltér a korábbiaktól. A hőhullámos napok száma, illetve a hőségriasztások száma megnövekedett, emelkedtek az átlaghőmérsékletek és a maximumok is – magyarázta a szakértő. 

Harmadfokú hőségriasztásnál már arról van szó, hogy legalább három egymást követő napon nem esik 27 fok alá a középhőmérséklet. Úgy tűnik, ezek az összefüggő meleg időszakok is gyakoribbá váltak – és a klímamodell szimulációk alapján ez súlyosbodni fog – érzékeltette példával a változást a meteorológus. Jelentkeznek az úgynevezett trópusi éjszakák is – amikor a minimumhőmérséklet nem megy 20 fok alá – ami azt jelenti, hogy sem az emberi szervezet nem tud rendesen pihenni, regenerálódni, sem a légkör nem tud visszahűlni, így pedig még magasabb nappali hőmérsékletek jelentkeznek – emelte ki Kiss.

A meteorológus arról is beszélt, hogy egyszerre kellene foglalkoznunk azzal, hogyan tudjuk mérsékelni a felmelegedést és azzal, hogyan tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Annával
2024. július 16., kedd 7:34
Riporter: Dési János