„Klubrádió
Reggeli gyors

"Az egészséges életnek is vannak költségei"

26/05/2021 10:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Magyarországon továbbra is markánsan alacsonyabb a várható élettartam, mint a nyugati országokban. Monostori Judit szerint a várható élettartamot a képzettség, a munkaerőpiaci lehetőségek, és a kereset biztosította egészségmegőrzés lehetőségei határozzák meg főként. A Népességtudományi Kutató Intézet kutatója szerint az idősek tartós egyedülléte nagyban hozzájárul az idő előtti elhalálozáshoz.

2021. május 26. Reggeli gyors - részlet 21.05.26. Monostori Judit
14:37
00:00

Magyarországon jelenleg a férfiak születéskor várható átlagélettartama 72, a nőké 79 év.

Monostori Judit, a Népességtudományi Kutató Intézet kutatója Klubrádióban beszélt a tendencia mögött húzódó lehetséges okokról. Állítása szerint a magyarországi halandóság sajátossága, hogy rendkívül nagy különbségek mutatkoznak az egyes társadalmi rétegekben. Más a halandóság iskolázottságtól, betöltött munkakörtől függően is.

Monostori a várható élettartamot behatároló körülmények közt megemlítette az iskolázottságot. A kevésbé képzettek a munkaerőpiac szűkebb szegmensére szorulnak. Ez behatárolja azokat a prevenciós, egészségügyi szűrővizsgálatok lehetőségeit is, amelyek a lappangó betegségek korai felismerését, kezelését teszik lehetővé. Az élettartam további csökkenéséhez hozzájárulnak a káros szokások, mint a dohányzás, és az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás. "Az egészséges életmódnak is vannak költségei" – foglalta össze.

Nem elhanyagolható faktor a stressz is, amelynek kezelésére Magyarországon máig nem oldanak kellő figyelmet.

Fotó: Pixabay
 

Izoláció, magány, elhagyatottság

Ugyancsak ithhon nagyon jellemző az idősek izoláltsága. Monostori úgy fogalmazott, nemcsak a tartós egyedüllétről van szó, hanem arról a "társas beágyazottságról" is, amely egyben a családi és baráti kapcsolatok ápolását jelenti és amely nagyon szegényes itthon. A magyarok időskorban a már meglévő barátságaikat ápolják ugyan, új barátságokat, azonban aligha kötnek.

Megjegyezte, a nyugdíjazás nem okolható ezért. Közvetett módon azonban hozzájárulhat a nemek közti különbségekhez. "A nők a munkaerőpiacról kilépve jobban megtalálják az új szerepeket és elfoglaltságokat, mint a férfiak."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Monostori Judittal
2021.05.26., szerda 8:43
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert