„Zajlik
Reggeli gyors

Az Iszlám Államnak tett esküt az a 19 éves észak-macedón férfi, aki a bécsi Taylor Swift-koncert ellen tervezett merényletet

9/08/2024 11:19

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Azért volt megfontolt döntés lemondani Taylor Swift mind a három bécsi koncertjét, mivel az osztrák titkosszolgálat nem lehetett biztos benne, hogy a terrorgyanúval letartóztatott egyének elszigetelten szervezkedtek vagy egy nagyobb csoport tagjai-e – mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő a Reggeli gyors című műsorban.

2024. augusztus 09. Reggeli gyors-részlet (2024.08.09.) Tálas Péter
08:39
00:00

Egy rövid időre az interneten is megosztotta az Iszlám Állam terrorszervezetnek tett hűségesküt az a 19 éves észak-macedón, egyben osztrák állampolgár férfi, aki vérfürdőt készült rendezni Taylor Swift amerikai popsztár bécsi koncertjén. A terrorelhárítók ezen nyom alapján tartóztatták le a férfit, mielőtt véghez vihette volna tervét.

Sokszor valamilyen szociális frusztrációra vezethető vissza, ha valaki hűségesküt tesz egy terrorszervezetnek, és ezt még közzé is teszi a közösségi médiában – mondta Tálas Péter. A Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója szerint ugyanakkor a hatóságok még vizsgálják a gyanúsított motivációját, illetve hogy mennyire elszigetelten működtek társaival.

A 19 éves fiatalt mellett egy 17 és egy 15 éves gyanúsítottat is őrizetbe vettek szerdán terrorcselekmény kitervelésének gyanújával. 

AUSTRIA MUSIC TAYLOR SWIFT
 
Elmaradt Taylor Swift-koncert Bécsben
 
A rajongók karkötőket aggatnak a „barátságkarkötő-fára”, miután a szervezők terrortámadás veszélye miatt lemondták Taylor Swift amerikai énekes-dalszerző mindhárom koncertjét Bécsben, Ausztriában, 2024. augusztus 8-án. Swift három bécsi fellépésének tervezett időpontjai: augusztus 8., 9. és 10. voltak. Az Ernst Happel Stadionban tervezett terrortámadás hírét kormánytisztviselők is megerősítették – közölték a rendezvény szervezői.
Fotó: Max Slovencik / EPA/MAX SLOVENCIK
 

A biztonságpolitikai szakértő szerint megalapozott döntés volt lemondani mind a három koncertet, noha elfogták a terrorcselekmény gyanúsítottjait. Egyrészt a hatóságok még most sem tudják biztosan, hogy elszigetelt egyénekről van-e szó, vagy egy nagyobb csoport terroristáról.

Másrészt nem feltétlenül a stadionban lévő rajongók lettek volna veszélyben, hanem azok, akik a rendezvényhelyszínen kívülről hallgatják a koncertet. Taylor Swift müncheni koncertjét például 40 ezren hallgatták kint, a stadionon kívül. Egy zárt rendezvény helyszín – mint például a jelenleg zajló Sziget Fesztivál is – jól védhető, ugyanakkor rendezvényhelyszínen kívüli nyílt terep sokkal nehezebben biztosítható – magyarázta Tálas Péter. A kinti rajongók biztosítása érdekében is indokolt volt lemondani a koncerteket – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggel gyors/Interjú Tálas Péterrel
2024. augusztus 9., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert