„Klubrádió
Esti gyors

Az MKKP megtalálta a rejtett XII. kerületi pályázatot, az önkormányzat megszüntetné

25/09/2020 21:11

| Szerző: Klubrádió/szg

Meg akarja szüntetni a XII. kerületi önkormányzat azt az 50 millió forintos pályázati lehetőséget, amelyről a helyiek a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak köszönhetően szereztek tudomást – mondta az MKKP társelnöke. Eddig a pénz javarészt egyházi kötődésű szervezetekhez került, de vannak Fidesz-KDNP-s érintettségű nyertesek is – tette hozzá Kovács Gergely.

2020. szeptember 25. Esti gyors / részlet, Kovács Gergely (20.09.25.)
08:10
00:00

Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökét arról az 50 millió forintos pályázati keretről kérdeztük, amely a XII. kerületi önkormányzatnál lehetett volna elérhető.  

Elmondta: kétféleképpen kérhetnek támogatást civil szervezetek a kerületben, van egy 10 milliós keret, ezt meghirdették, erről tudnak az emberek. És van egy 50 milliós tétel, amit egy rendeletből lehet kihámozni, eléggé „el is van dugva” az önkormányzat honlapján.

Év elején jelezték, hogy ez utóbbi igencsak problémás, és ha megmarad, akkor a Kutyapárt meghirdeti, megírja a pályázati kiírást. Akkor az önkormányzattól már azt a választ kapták, hogy igen, ez nem a legjobb így, de majd jövőre megváltoztatják. Így aztán idén ők elkezdték kiplakátolni.

Nagyon vicces, hogy a rendeletben nincs semmi konkrétum, bármire lehet pénzt kérni, és még az sincs benne, hogy ehhez XII. kerületi lakosnak kell lenni – jelezte Kovács Gergely. Nem kell elszámolást készíteni, a legtöbben csak annyit írnak be, hogy „működési költségek”; hatsoros emailekről van szó.

A kerületi alpolgármester azt mondta, „mindenki kapott, aki kért”. A Kutyapárt társelnöke szerint a pénz nagy része egyházakhoz köthető szervezetekhez került, de volt több olyan nyertes is, amely „helyi fideszes vagy KDNP-s érintettségű”. A legviccesebb az volt, aki elfelejtette beleírni, hogy mennyit kér, de azért kapott 150 ezer forintot.

„Elég szürreális jelenetek voltak az önkormányzat ülésén” – fogalmazott Kovács Gergely. Az a terv, hogy már idén, november elején megváltoztatják a pályázati formát. November 20-ig lehetne pályázni, aki már megírta, annak lehet, hogy a munkája kárba vész. Az alpolgármester rosszallóan hozta fel, hogy sok pályázat érkezett, és ezzel mennyi munkájuk van (az ellenzéki politikus szerint viszont ez jó, mert legalább tudnak az emberek a pályázatról). Elhangzott olyan is, hogy egybeolvasztják a két kírást, vagy hogy az egyházaknak lesz külön keret.

Az alpolgármestert az is zavarta, hogy mindenféle dologra kérnek pénzt az emberek, ennek viszont az az oka, hogy a rendelet erről semmit nem ír, „fűnyíróra is kérhetnek, meg kutyasamponra is”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MKKP/Facebook

Esti gyors
2020. szeptember 25., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János