„Köszönjük,
Esti gyors

"Az Operaház vezetésének bosszúja az elbocsátás"

2/07/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A munkáltató az érdekkörében bekövetkezett változással indokolta az Operaház 19 tagjának elbocsátását, Bárány Balázs Péter szerint olyan emberektől igyekeztek megszabadulni, akiket nem kedveltek az adott munkahelyi vezetők.

2024. július 01. Esti gyors - részlet 2024.07.01. Bárány Balázs Péter
06:30
00:00

Bár úgy tűnt, a márciusban tartott egy hetes sztrájk megtette hatását, hiszen elérték a kollektív szerződést, valamint a béremelést. Noha azt ígérte Ókovács Szilveszter, hogy a sztrájkért senkit nem ér retorzió, 19 ember elbocsátását jelentették be, köztük egy olyan munkatársét, aki részt vett a sztrájkban. A műsorvezető, Dési János felvetése szerint "eljött a bosszú ideje" az Operaház vezetése részéről.

"Igen, nagyon úgy látszik, hogy eljött a pillanat, amire nem számítottam, mert reméltem, hogy tanultak a múltból" – mondta Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az Esti gyors hétfői adásában. Hozzátette, az igazgató azzal utasította el a hétfőre tervezett tárgyalást, hogy szabadságok vannak, ezért abban bíznak, hogy a szerdai időpont már megfelelő lesz.

Elmondta azt is, hogy a munkáltató az érdekkörében bekövetkezett változással indokolta az elbocsátásokat. Csakhogy Bárány Rotter Oszkárral, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének (MZTSz) elnökével részt vett egy tárgyaláson, ahol "nem igazán rejtették véka alá, hogy ez egy látszatindok, a valós indok az, hogy olyan emberektől igyekeztek megszabadulni, akik az adott munkahelyi vezetők szemében szálkák voltak".

Szerinte nem arról van szó, hogy a béremelések teljesítése miatt döntöttek az elbocsátások mellett, hiszen rendszerint ilyen döntéseket megelőz egy olyan megbeszélés, melynek során megállapítható, hogy az a legelőnyösebb megoldás az adott helyzetben. Hangsúlyozta, ebben az esetben nem erről van szó, hanem bosszúról.

Megjegyezte, a szakszervezetnek – tagjai hajlandóságától függően – van mozgástere, módja arra, hogy megvédje a munkahelyeket. Amennyiben nem tudnak egyezségre jutni a vezetéssel, újfent sztrájkot hirdetnek a 19 ember védelmében.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Bárány Balázs Péterrel
2024.07.01., hétfő 18:27
Riporter: Dési János