„Zajlik
Reggeli gyors

Balázs Péter: Az Orbán Balázs-féle nyilatkozat azt mutatja, hogy Magyarország az orosz propagandát képviseli

4/10/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Legfontosabb szövetségeseink aggódnak azért a vonalért, amelyet Magyarország követ, mert az Orbán Balázs-féle nyilatkozat teljesen egyértelműen azt mutatta, hogy Magyarország az orosz propagandát képviseli, sugározza, magyarázgatja – állítja Balázs Péter volt uniós biztos.

2024. október 04. Reggeli gyors - részlet 24.10.04. Balázs Péter
10:34
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, köz ös francia-német diplomáciai tiltakozó jegyzék született Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának 1956-tal és Ukrajnával kapcsolatos kijelentéseire reagálva. Szijjártó Péter külügyi tárcavezető be is kérette a német nagykövetet, Julia Grosst, aki arról is beszélt egy megemlékezésen, hogy a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról.

„Az Európai Unió diplomáciai képviseletei szerte a világon mindenütt rendszeres találkozókat tartanak, és azokat az elnökséget vivő ország, jelen esetben Magyarország szokta összehívni” – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Balázs Péter. A volt uniós biztos nagy vonalakban ismertette a diplomáciai kapcsolatok működését. „Egy nagykövet soha nem maga találja ki az üzenetet, az a fővárosból jön, és a fővárossal egyeztetik nagyon pontosan a lépés módját és különösképpen annak tartalmát. Tehát amikor Julia Gross budapesti német nagykövetasszony mondott, azt Berlinben fogalmazták meg” – foglalta össze.

Az átadott demarssal kapcsolatban elmondta, nem példátlan dologról van szó, Németország és Franciaország budapesti nagykövetei azt mondták, ebben az esetben olyan dolog történt, amely a szövetségi rendszerük érdekeit súlyosan érinti, ezért együtt léptek fel. Tartalmát tekintve igen jelentős eseményről van szó. „A lényeg, hogy fontos partnerektől fontos figyelmeztetés érkezet, és ezt abba a folyamatba kell elhelyezni, aminek az egyik állomása volt az amerikai nagykövet beszéde a Budapest Fórumon, és igen fontos dolgokat szögezett le.”

„Aggódnak a legfontosabb szövetségeseink azért a vonalért, amelyet Magyarország követ, és itt most kibújt a szög a zsákból, mert az Orbán Balázs-féle nyilatkozat teljesen egyértelműen azt mutatta, hogy Magyarország az orosz propagandát képviseli, sugározza, magyarázgatja, és ez ellentétes mind a NATO, mind az Európai Unió által képviselt értékrenddel és állásponttal” –foglalta össze Balázs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Balázs Péterrel
2024.10.04., péntek 7:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert