„Zajlik
Esti gyors

Balázs Péter: Júliusban indulhat a túlzottdeficit-eljárás, a költségvetési hiánnyal van nagyobb baj

19/06/2024 23:18

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Balázs Péter szerint valószínűleg megindul júliusban a túlzottdeficit-eljárás a magyar kormánnyal szemben; a fő probléma a költségvetési hiány mértéke. A volt uniós biztos elmondta, van az eljárás végén szankció, de ez inkább a "barátságos korrekció" irányába tereli a tagállamokat.

2024. június 19. Esti gyors / részlet, Balázs Péter (24.06.19.)
06:48
00:00

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a tagállamok indítsák el a túlköltekezési (túlzottdeficit-) eljárást a többi között a magyar kormánnyal szemben, mert akkora a költségvetési hiány, hogy az sérti a közös szabályokat.

Balázs Péter volt uniós biztost kérdeztük erről az Esti gyorsban, aki elmondta: kétfajta hiány állhat elő az államok költségvetési gazdálkodásában, az egyik az államadósság, ez nem lehet több mint a GDP 60 százaléka, a másik a költségvetés bevételei és kiadásai közötti hiány, ami pedig nem lehet több mint a GDP 3 százaléka. Ha egy ország bármelyiket túllépi, akkor jelez ez a mechanizmus.

Beszélt arról is, hogy amikor Magyarország belépett az Unióba, 2004-ben, éppen nagy volt a hiány, az ország több éven át állt túlzottdeficit-eljárás alatt, mire végre sikerült kikeverednie belőle.

Van az eljárás végén szankció, de ez inkább a „barátságos korrekció” irányába tereli a tagállamokat, mintha valaki elmenne egy egészségügyi kivizsgálásra, ahol ha észrevesznek valamit, akkor bizonyos javaslatokat tesznek az illetőnek. Ha megindul ez az eljárás, akkor ajánlást kap az érintett ország az Európai Bizottság szakértőitől, és úgynevezett referenciapályákat jelölnek ki számára, hogy miként lehet javítani a helyzeten.

A magyar államadósság a 60 helyett 73,5 százalék, de nagyobb a baj a költségvetési hiánnyal, amelyet az Orbán-kormány idén 2,9 százalékra terveztek (épp a 3 százalékos mérce alá), aztán korrigálta 4,5-re, majd ez utóbbit már el is érte áprilisban, és jelenleg 6,7 százalékon áll. Ezen kellene úgy javítani, hogy ha megindul ez az eljárás – Balázs Péter szerint valószínűleg megindul júliusban – akkor benyújt az ország egy négyéves tervet arról, hogyan tervezi csökkenteni a hiányt lépésről lépésre. Évente a GDP fél százalékának megfelelő csökkentést, kiigazítást kellene elérni.

Ha egy ország letér a tervezett pályáról, akkor a szankció a GDP fél tized százaléka, ez nem nagy büntetés, inkább figyelmeztetés, hogy „tessék igyekezni”. Szerinte ez segítő szándékú, a korrekció felé terelő metodika, ami általában jellemző az EU-ra. Az a cél, hogy a versenyképesség növelése érdekében hozzák rendbe az államháztartást az érintett országok. Nincs szó kettős mércéről, mert hét ország van megfigyelés alatt a magyarokkal együtt – jegyezte meg Balázs Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2024. június 19., szerda 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor