„Zajlik
Megbeszéljük...

Bárándy: Nem biztos, hogy a kormánymédia februári cikke K. Endre Kegyelmi irataiból merített

17/10/2024 17:29

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bárándy Péter jogász, volt igazságügyi miniszter szerint nem egyértelmű, hogy a kormánypárti médiában februárban megjelent, a K. Endre kegyelmi ügyével kapcsolatos anyag, valóban a bicskei gyermekotthon pedofil bűnelkövető igazgatója bűnsegédjének kegyelmi kérvényével kapcsolatos hivatalos iratból származik.

2024. október 17. Megbeszéljük - részlet 24.10.17. Bárándy Péter
15:07
00:00

A Megbeszéljük szerdai adásának vendége egy jogász, Tarjányi Tamás volt, aki 15 évvel ezelőtt az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi ügyekkel foglalkozó osztálynak volt a vezetője, a rádióban is megismételte a hvg.hunak tett állítását, hogy miközben mindenki a Novák Katalin bukásához vezető K. Endre-ügy nyilvánosságát követelte, a NER-médiának odaadhatták magát az anyagot – csak épp senki nem tudta, hogy amit olvas, az nem egy újságcikk, hanem "a belpolitikai bombához vezető akta egy része".

"Az elítélt 2021 óta töltötte büntetését, összesen egy év öt hónapot töltött büntetés-végrehajtási intézetben. Lapunk információi szerint ezalatt az idő alatt magatartásában nem volt kivetnivaló. Így a fogvatartási programtervben foglaltakat, a házirendet és a kapott utasításokat betartotta, maximálisan együttműködött. A személyi állomány tagjaival szemben minden esetben követte a szabályokat, fenyítve nem volt, a kapcsolattartása rendezett volt."

„Ilyen nyelvtani elemzésből ezt nem merném levonni, hiszen ez nem olyan szakszöveg, amit más nem használhat. Valóban, a hangulata ennek a közlének azonos, vagy emlékeztet arra, amit a szakmán belül szoktunk használni, de nem olyan egzakt jogi szöveg, amiből bármilyen következtetést le lehetne vonni” – mondta a Megbeszéljük csütörtöki adásában Bárándy Péter jogász, volt igazságügyi miniszter. Szerinte ugyanis a szövegben nincsenek olyan sajátosságok, ami alapján biztosan merné állítani, hogy ez egy hivatalos, a K. Endre kegyelmi kérvényével kapcsolatos iratból származik, ami a kegyelmi felterjesztés előtt született. Hozzátette, ezek az iratok nem képeznek minősített titkot, bizalmas kezelés szabályai vonatkoznak rá.

Korábban a Klubrádiónak kifejtette Bárándy, hogy szerinte K. Endre kegyelmi ügyében minden bizonnyal rossz döntés született az igazságügyi miniszter és a köztársasági elnök részéről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Bárándy Péterrel
2024.10.17., csütörtök 16:20
Riporter: Bolgár György