„Ki
Megbeszéljük...

Bevállalós, harmadikutas politikát folytat a Tisza az EP-ben – mondta Ujhelyi István

26/07/2024 18:43

| Szerző: Ivánkai Márk

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Két olyan szavazás is volt az EP-ben, amelyen egyetértett a Tisza Párt álláspontjával Ujhelyi István. Az MSZP volt európai parlamenti képviselője bár nem mindenben ért egyet a Tisza Párttal, szerinte érdemes kipróbálni az általuk képviselt bevállalós, harmadikutas politikát.

2024. július 26. Megbeszéljük-részlet (2024.07.26.) Ujhelyi István
17:49
00:00

Nem támogatja a Tisza Párt, hogy az Európai Parlamentben politikai karanténba helyezték a Fideszt is magában foglaló a Patrióták Európárt frakciót. Ujhelyi István, az MSZP volt európai parlamenti képviselője múlt vasárnap nyílt levélben fejezte ki támogatását a Tisza szavazata kapcsán. Az Esély Közösség alapítója úgy véli, hogy a szélsőjobboldali frakció karanténba helyezésével, azt éri el az EP, hogy a Patriótáknak nem kell majd felelősséget vállalniuk azokért a javaslatokért, amikhez a nevüket kéne adják.

"Mindig mindenről azt mondhatják, amit akarnak, pusztíthatnak, az ellenkezőjét állíthatják, mint ami a valóság, hiszen nem kell felelősséget vállalniuk" – fogalmazott Ujhelyi.

A másik téma, amelyben egyetértett a tiszások szavazásával Ujhelyi István, a jogállamiság kérdése volt. Elismeri, hogy Magyarországon továbbra is rendszerszinten sérül a jogállamiság. Az álláspontok megmerevedtek ebben a kérdésben, hiszen se a magyar kormány, se az EU nem hajlandó engedni, ezért egyelőre nem fogják feloldani a befagyasztott uniós támogatásokat. Ugyanakkor a Tisza Párt jelenleg köztes álláspontot foglal el korábbi ellenzéki politikusokéhoz képest, illetve a Fidesz álláspontjához képest: kompromisszumokat sürgetnek. Azt sürgetik, hogy az uniós pénzek minél előbb eljussanak a magyar társdalomhoz, függetlenül a jogállamisági eljárás állásától.

Ujhelyi szerint is kontraproduktív, hogy ha a magyar kormány itthon abból tud propagandát csinálni, hogy például a brüsszeli bürokraták miatt nem jut pénz a tanárok béremelésére. Úgy véli, muszáj érzékeltetni azt, hogy a magyar ellenzéknek nem az a célja, hogy Magyarország ne jusson hozzá forrásokhoz, hanem az, hogy úgy jusson hozzá, hogy az közben számonkérhető legyen, illetve csak arra költhesse el az Orbán-kormány, hogy az Európai Unió adja.

Ujhelyi a Tisza eddigi működését "egy nagyon erős, bevállalós, harmadikutas politikának" tartja, ugyanakkor elismeri, hogy nem mindenben ért egyet Magyar Péter pártjával. "Lehet, hogy itthon néhányaknak nem tetszik, de legalább most megpróbáljuk, kipróbáljuk, hogy van-e annak logikája és értelme, amit ők mondanak" – fogalmazott a Ujhelyi István a Tisza Párt kapcsán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Ujhelyi Istvánnal
2024. július 26., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György