„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Biztosítások álruhában

21/11/2019 16:37

| Szerző: Klubrádió

Bevásárlóközpontokban, légitársaságoknál, autókereskedőknél is kínálnak már olyan pénzügyi szolgáltatásokat, amelyek gyanút kelthetnek bennünk.

2019. november 21. Nívó - részlet 19.11.21. Binder István
14:12
00:00

Nemrég a szlovákiai székhelyű Novis biztosító több szolgáltatását tiltották be Magyarországon. A cég úgynevezett határon átnyúló tevékenységet végez, amelyet nem tud teljes körűen ellenőrizni a magyar hatóság. Nem tudja megnézni például, hogy van-e elegendő tőkéje, mennyire megbízható üzleti szempontból, az ilyen adatokhoz csak az anyaország hatósága fér hozzá.

A hasonló biztosítóknál, pénzügyi szolgáltatóknál az a legveszélyesebb, hogy a fogyasztó nem is tudja, kivel lépett kapcsolatba. Mintha álruhába öltöztették volna a terméket. Egy bevásárló központban is belefuthatunk ilyesmibe, ha nagyobb értékű terméket veszünk, mindjárt kapcsolódhat hozzá pénzátutalás is. Légitársaságok kínálhatnak a csomagokkal, netán elveszett csomagokkal kapcsolatos szolgáltatást. Neves autókereskedések ajánlhatnak garanciaszerződésnek tűnő szolgáltatást. Fontos tudnunk, hogy ezek a szerződések nem jelentenek kiterjesztett garanciát, a kereskedők egy biztosító, vagy pénzügyi szolgáltató termékét kínálják nekünk, ügynökként. Csak ezt nem kötik az orrunkra.

Érdemes tehát elolvasnunk a papírokat, amiket egy-egy nagyobb üzletnél elénk tesznek és érdemes kérdeznünk. Például azt, hogy egy biztosítással van-e dolgunk, magyar-e a szolgáltató, vagy határon átnyúló tevékenységet folytat, és hogy mik a tapasztalatok vele kapcsolatban.

Binder István a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeknek a kérdéseknek a tisztázására érdemes időt szánnunk. Amennyiben jogorvoslatot szeretnénk kérni később, azt lehet, hogy csak a cég anyaországának hatóságánál tehetjük meg, és még számos kellemetlenségünk lehet, ha figyelmetlenek vagyunk.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Nívó
2019.11.21. 14:00
Műsorvezető: Törtei Takács Kriszta