„Támogassa
Reggeli gyors

Booktuberek és booktok: hogyan olvas a Z generáció?

18/07/2023 13:32

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Új kutatások szerint nem igaz, hogy a fiatalok csak a TikTokot görgetik, kimondottan sokat olvasnak papíralapú könyveket. Ugyanakkor az internethasználat megváltoztatta a szokásokat, azoknál, akiknek a kezében szinte születésüktől ott vannak az okoseszközök más idegpályák erősödnek meg, mint az előző generációknál, ami persze visszahat az olvasási szokásokra. Bereczki Enikő ifjúsági- és generációs szakértővel beszélgettünk a Reggeli gyorsban.

2023. július 18. Reggeli gyors - részlet Bereczki Enikő 2023.07.18.
10:58
00:00

Mi a helyzet a fiatalokkal, tényleg csak a TikTokot görgetik? Néhány újabb kutatás szerint egyáltalán nem, sőt kimondottan sokat olvasnak papíralapú könyveket, valószínűleg azonban nem egészen úgy, ahogy az idősebbek. A témával a napokban a kormánypárti Index is foglalkozott.

Az internethasználat miatt nagy mértékben változnak az olvasási, a kommunikációs és az információbefogadási szokásaink, és mindez hatással van az agyműködésünkre. Az úgynevezett fotóolvasás – vagyis az, amikor mintegy a szöveg mögé fókuszálva, képszerűen dolgozzuk fel az írottakat – illetve a multitaskinghoz – vagyis az egyszerre többféle tevékenység végzéséhez – kapcsolódó idegi áramkörök bővülnek és erősödnek meg. Ezzel szemben a tartós koncentrációt igénylő olvasáshoz és az elmélyült gondolkodáshoz használt idegpályák elkopnak.  Noha ez mindannyiunkat érint, a digitális bennszülöttnek is nevezett fiataloknál már az a jellemző, hogy születésüktől kezdve találkoznak okoseszközökkel, kihívást jelenthet nekik az elmélyülés készsége – magyarázta Bereczki Enikő ifjúsági- és generációs szakértő a Reggeli gyorsban.

 
Hálózat - amelyik pályát többet használjuk az megerősödik, amelyiket kevesebbet, az elkopik
 
 

Ezenkívül persze a divat, ízlés is változik. Egy Jókaihoz, amiben 10 oldalas leíró részek is előfordulnak jóval több türelem kell, a német és latin nyelvű műveltség is valószínűleg kevesebbeknél van meg, ma már nehezebben érthető a szöveg. Persze, az sem segít, hogy kötelező. A fiataloknál most rendkívül népszerű a sci-fi, a fantasy és a fanfiction műfaja is – mondta a szakértő.

Persze, oda-visszahatás van az ízlésbeli és a technológiai változások között. A digitális környezet és a műfajok közötti kapcsolatot vizsgálta egy magyar kutatópáros is, többek között arra jutottak, hogy a fantasy kedvelők 95 százaléka folyamatosan jelen van online – emelte ki Bereczki. Gombos Péter és Csima Melinda 2020-as kutatását itt érhetik el. Az is jellemző, hogy a filmek és sorozatok is inspirálják az olvasást – tette hozzá Bereczki.

 
Booktok - vagyis a TikTokon ajánlott könyvek szekciója egy Los Angeles-i könyvesboltban
 
Forrás: Flickr
 

Fontos, hogy a fiatalokra sem tekinthetünk egységes masszaként, sokat számít, hogy a szülők milyen kulturális háttérrel rendelkeznek, milyen olvasási szokásokat közvetítenek. Miközben örülhetünk annak, hogy kutatások szerint a Z generáció tagjai – a mai tinédzserek és a huszas éveik elején járók – sokat olvasnak, figyelembe kell venni, hogy a hátrányos helyzetű fiataloknál már nem ez a helyzet. Hiába érhetők el ingyenesen igényes tartalmak online, jellemzően nem tudnak élni a lehetőséggekkel, annak ellenére sem, hogy adott esetben van internethozzáférésük, minta hiányában nem tanulásra vagy olvasásra használják azt – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az is sokat számít, hogy az oktatás képes-e lépést tartani a 21. század kihívásaival, figyelembe venni, hogy a mai fiatalok már nagyon mások, másképp lehet az érdeklődésüket felkelteni. Egy digitális bennszülött nem biztos, hogy könnyen rá tud hangolódni a Kincskereső kisködmönre. Ugyanakkor ma már nagyon sokféle tartalom, megközleítésmód közül lehet válogatni, tehát csak meg kell tanulnunk "élni" a bőség zavarával – mondta Bereczki.

Az utóbbi években megjelentek például a booktuberek – akik YouTube-on ajánlanak könyveket – vagy a booktok is, a TikTokos könyves tartalmak. Bereczki kiemelte Varga Vencelt, aki 23 éves influenszerként irodalomnépszerűsítő órákat is tart.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Bereczki Enikővel
2023. július 18., kedd 06:46
Riporter: Dési János