„Klubrádió
Örömzene

Bródy János: 75 év, 75 dalszöveg

9/09/2021 09:41

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

„A művészet dolga, hogy tükröt tartson a természet elé, a valóságot tükrözze vissza”, azonban Bródy szerint, ha egy rendszer nem akar szembenézni a valósággal, akkor a művészeket is arra próbálja szorítani, hogy ezt ne tehessék meg, és ellehetetleníti azokat, akik kritikát fogalmaznak meg. Az énekes-dalszerzővel 75 megjelent dalszövegét tartalmazó Saját hangon című könyve kapcsán beszélgetettünk az Örömzenében.

2021. szeptember 07. Örömzene (2021. szeptember 07., kedd 21:00)
52:16
00:00
Műsorvezetők: Ámon Betti Szerkesztők: Ámon Betti

Az Örömzene vendége Bródy János volt, aki áprilisban ünnepelte 75. születésnapját, amely alkalmat adott az énekes, dalszerző szólólemezeinek dalszövegeit tartalmazó, Saját hangon című kötet megjelentetésére.

„Nem lehet letagadni, rezignált nyugger vagyok tíz éve” –mondta.

Jubileumi koncert helyett a pandémia miatt családi körben ünnepelte születésnapját (április 5.), és minden publikus megjelenést elhalasztott a körülmények miatt. A rajongóinak szánt születésnapi meglepetés is - egy vinyl kislemez, – amelyen a Beatrice együttesnek írt Mire megy itt a játék? című dala mellett helyet kapott a Koncz Zsuzsának írt Mariana-árok című szám demófelvétele a szerző előadásában –, megkésve bár, de megjelent.

A könyv kapcsán Bródy menedzsere, Mentler Krisztina elmondta, hogy olyan dalok szövegeit gyűjtötték össze, amelyeket a zenész nem másoknak írt (eddigi pályafutása során ugyanis több mint 800 dalszöveget írt), és egészen különleges, hogy pont 75 darabot tett ki, amelyekhez ráadásként  csatlakozott a Mariana-árok.

 
Bródy János és Ámon Betti
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

A  műsorban elhangzott Tábori fénykép című dal kapcsán Bródy megjegyezte, nemcsak a negyvenes évekről szól, hanem azokról az évtizedekről is, amelyeket ő és kortársai átéltek. „Mindig kitalálták a hatalmasok, hogy valamiféle félelmet kell ébreszteni az emberekben abból a célból, hogy különféle hazugságokkal megtévesztve az orruknál fogva vezethessék az embereket” – mondta, hozzátéve, hogy tapasztalatai szerint két generáció alatt a történelmi tapasztalatok valahogy kimosódnak a hétköznapokból. Idézte George Santayana spanyol származású amerikai filozófust: „Aki nem tanul a történelemből, arra ítéltetik, hogy megismételje azt.”

Néhány tapasztalatot levont a nemzetek közössége a második világháború tragédiáit követően, amelynek lenyomataként létrejöhetett az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata. Olyan eszmény, amelyre minden népnek törekednie kéne, nem távolodnia attól. „Nagyon súlyos problémákkal terhelt és zavarodott korban élünk” – jegyezte meg.

A művészek feladata ennek fontosságára felhívni a figyelmet. „A művészet dolga, hogy tükröt tartson a természet elé, a valóságot tükrözze vissza”, azonban Bródy szerint, ha egy rendszer nem akar szembenézni a valósággal, akkor a művészeket is arra próbálja szorítani, hogy ezt ne tehessék meg, és ellehetetleníti azokat, akik kritikát fogalmaznak meg.

Megjegyezte, a múlt ismeretétől függ a szabadság is, és a márciusi ifjak 12 pontjának első pontja a sajtószabadságról és a cenzúra eltörléséről mindennek az alapja. Ezért reméli, hogy a Klubrádió is visszakapja a frekvenciáját. És nem csak Budapestre, hanem országosan.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Örömzene
2021.09.07., kedd 21:00
Szerkesztő/Műsorvezető: Ámon Betti