„Klubrádió
Útszélen

Céhek – Józsa Márta jegyzete

15/10/2023 07:05

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

A középkori városok védelmi rendszerének legfontosabb pontjait, azaz a bástyákat jellemzően a céhek, mondjuk a csizmadiáké, a szabóké, a takácsoké, a pékeké vagy éppen a mészárosoké tartották fent. Már régóta nincsenek céhek Magyarországon, cserébe vannak érdekcsoportok és klikkek, ahol véletlenül sem a szakmaiság a döntő, hanem mondjuk a rokonok. Csak abban reménykedhetünk, hogy fényűző, és senkit meg nem óvó bástyáikban a félelem az úr. Mert a lelkiismeret biztosan nem.

2023. október 14. Útszélen-részlet (2023.10.12. Józsa Márta jegyzete)
02:45
00:00

Jártam mostanában néhány középkori várban; jellemzően a városok védelmi rendszerének legfontosabb pontjait, azaz a bástyákat a céhek: mondjuk a csizmadiáké, a szabóké, a takácsoké, a pékeké vagy éppen a mészárosoké tartották fent. Ez azt jelentette, hogy például az urbis iparos mesteremberei monopolhelyzetet harcoltak ki maguknak: a hatóságok garantálták, hogy az egyes céhek illetékességi területén az adott szakmával csak a céh tagjai foglalkozhatnak. Cserébe tudták, hogy mivel tartoznak: saját ünnepeik és szertartásaik voltak, és megadták a közösségnek amit megadhattak, mondjuk gondozták a templomokban az oltárokat, gondoskodtak a város díszítőelemeiről és így tovább. Számos privilégiumuk volt, és sokszor eredményesen küzdöttek a földesúri önkény ellen.

A hatóságok a céheket gyakran katonai egységekbe szervezték, rájuk bízva a városfal egy-egy szakaszának védelmét. Ami azt is jelentette, hogy a tehetős réteg érdekei azonossá váltak valamennyi lakos érdekeivel: a mesteremberek menedéket találtak a bástyákban, viszont az építmények karbantartását és védelmét is ellátták. És persze védték saját érdekeiket, továbbá segítették az utánpótlás felnevelését, ám hierarchikusak voltak és igencsak rettegtek attól, hogy kontárokat engedjenek maguk közé. Szóval nehéz volt bekerülni a szakmai rangot szervezetbe.

 
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor a felcsúti futballstadion „bástyáján”
 

A 19. század óta persze nincsenek céhek Magyarországon, cserébe vannak érdekcsoportok és klikkek, ahol véletlenül sem a szakmaiság a döntő, hanem mondjuk a rokonok. Akik egymás kicsicsázott kastélyaikat csodálják és adják-veszik, olykor konfiskálják, és sem törvény, sem morális kényszer, sem társadalmi felelősségérzet nem vezet oda, hogy az első milliók megszerzését már el is felejtő társadalomnak adjanak bármit. Jól elvannak enélkül is, mi meg csak a szánkat tátjuk.

Jut eszembe mindez arról, hogy a Mediánnak a korrupció megítéléséről szóló felmérése szerint még a kormánypártok szavazóinak ötöde is úgy érzi, hogy a pénzügyi visszaélés nagy mértékben jellemző az Orbán-kormányra, a fideszes szavazók 37 százaléka tartja elképzelhetetlennek, hogy mondjuk Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István Orbán Viktor strómanja lenne. A fideszes szavazók nem elhanyagolható része is rendszerszintűnek tartja a korrupciót. Majd rájuk szavaznak, és még az sem jut eszükbe, hogy mondjuk néhány jacht árából rendszerszintű problémák oldódhatnának meg. Csak abban reménykedhetünk, hogy fényűző, és senkit meg nem óvó bástyáikban a félelem az úr. Mert a lelkiismeret biztosan nem.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. október 12-i adásában hangzott el. A teljes adást itt hallgathatják meg:

2023. október 14. Útszélen-részlet (2023.10.12. Józsa Márta jegyzete)
02:45
00:00