„Zajlik
Megbeszéljük...

Csak negyedszerre sikerült bejelenteni, felfüggesztik Szabó Tímea mentelmi jogát – "A Fidesz teljesen megzavarodott"

8/06/2022 18:46

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A mentelmi jog felfüggesztésével igyekszik a kormány elriasztani az ellenzéki politikusokat attól, hogy kritizálják őket – véli Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere és Szabó Tímea, Párbeszédes parlamenti képviselője. A rágalmazássaal vádolt politikus a szavazás kihirdetésének nevetséges körülményeiről is beszélt.

2022. április 21. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Medgyessy Péter - 2022.04.21.
19:31
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, az országgyűlés felfüggesztette Szabó Tímea, Párbeszédes parlamenti képviselő mentelmi jogát, 118 igen, 49 nem szavazat, és egy tartózkodás mellett. A képviselő rágalmazás vétsége miatt veszíti el mentelmi jogát.

Szabót azért vette elő a Fidesz, a rendszerint ilyen ügyekben döntést hozó mentelmi bizottság döntését figyelmen kívül khagyva, és a parlamenti gyakorlatot felrúgva, mert korábban azzal vádolta a Fideszt és egy képviselőjelöltjüket, hogy mentegetik a pedofilokat. Bús Balázs ezért magánvádas eljárást kezdett a Párbeszéd politikusa ellen rágalmazásért. A parlamenti döntés értelmében semmi nem állja útját annak, hogy Szabó bíróság előt védekezzen.

Bárándy Péter, a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere a Klubrádiónak azt mondta, az utóbbi időben felmerült a kérdés, mennyiben lehet szükséges a mentelmi jog intézménye. Megjegyezte, minél inkább megfelel a környezet a jogállamiságnak, annál kisebb annak az esélye, hogy "kottán kívüli eszközzel" lehetetlenítik el egy képviselő működését.

Bár nem jogellenes egy rágalmazási vagy becsületsértési ügy miatt megszüntetni valaki mentelmi jogát, de a joggyakorlat bizonyos szokások mentén kell történnie. "Nem ez a gyakorlat alakult ki a Parlamentben" – mondta Bárándy. Hozzátette, mérlegelni kéne, mi a fontosabb, a parlament zavartalan működése, vagy egy kisebb jelentőségű ügyekben felelősségre vonják az érintetteket.

Megítélése szerint "egy parlamenti szócsata része volt" Szabó kijelentése, amielyhez hasonló csatározásokat az érintettek – közszereplők lévén – vállaltak, amikor felvették mandátumaikat. A döntés inkább arról szól, hogy a kormány érzékeltessék az ellenzék politikusaival, hogy ha kritikát fogalmaz meg, annak könnyen lehet negatív hatása. A házszabály ezt biztosítja. Ha ugyanezt a lakosságra is kiterjesztenék, az már a véleménynyilvánítás durva korlátozása lenne.

2022. június 08. Megbeszéljük - részlet 22.06.08. Szabó Tímea
12:52
00:00

2020 január végén látott napvilágot az a bírói határozat, amely szerint egy III. kerületi óvodában gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményért az elkövető férfi 16 év fegyházat, a vele együtt dolgozó óvónő pedig 9 év fegyházat kapott. A bűncselekményt az előző polgármester, Bús Balázs hivatali ideje alatt követték el, és bár a hatóságok tájékoztatták erről, nem tett a további esetek megelőzéséért semmit, sőt egyebek mellett az óvóai dolgozókkal titoktartási szerződést íratott alá. Magyarán megpróbálta eltitkolni az ügyet.

Szabó Tímea egészen biztos abban, hogy a bíróság nem fogja elítélni, hiszen minen állítását bizonyítani tudja. A képviselő szerint a mentelmi bizottság döntése, hogy nem indokolt mentelmi jogának felfüggesztése, annyira felbosszantotta a fideszes politikusokat, hogy megkerülték a testületet. Ez egyben azt is előrevetíti, hogy a mentelmi jog felfüggesztését ilyenformán saját politikai céljaikra használhatják a későbbiekben.

A KDNP-s Jakab István, az Országgyűlés alelnöke csak többszöri figyelmeztetésre, negyedszerre volt képes kihirdetni, hogy felfüggesztik mentelmi jogát. Szabó elmondása szerint Jakab először a szavazati adatok kihirdetése után azt mondta, nem függesztik fel a politikus mentelmi jogát, másodjára a szavazati jog felfüggesztését hirdette ki, harmadszor új szavazást akart kiírni az ügyben. Szabó szerint Kövér László házelnököt nagyon felbosszantotta a dolog, az ellenzéki politikusok pedig "sírtak a röhögéstől". "E nap eseményeit szerintem tanítani fogják" – mondta Szabó.

A szavazáson azt figyelte meg, hogy a Fidesz teljesen megzavarodott. Szerinte olyan válsággal néz szembe az ország amelyet "csak brutális megszorításokkal" tud valamelyest kezelni. "Ezt mindenki nyögni fogja" – tette hozzá. A kormány nem készült arra, hogy szembenézzen ezzel.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022.06.09., szerda
Riporter: Bolgár György