„Ki
Reggeli gyors

Csillag a kínai hitelről: A magyar állam fiskális alkoholista

26/07/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

"Maffiaállamról van szó, amely a legritkább esetben szokta megosztani, honnét rabol, vagy ki hajlandó neki pénzt adni" – mondta a kínai hitellel kapcsolatban Csillag István. A volt gazdasági és közlekedési miniszter szerint civilizált államban, ahol az átláthatóság elvárt és adott, ilyesmi nem fordulhat elő.

2024. július 26. Reggeli gyors - részlet 24.07.26. Csillag István
07:55
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, több bankon keresztül egymilliárd eurós hitelt vett fel a magyar állam Kínától kormányzati bejelentés nélkül, mely összeget áprilisban már le is hívták.

„Amikor Varga Mihály pénzügyminiszter tavasszal kiutazott Kínába, érkeztek ugyan hírek, hogy tárgyal azokkal a bankokkal, akik ezt a kölcsönt nyújtották, csak azt titkolták el, hogy már meg is kötöttek egy ilyen kölcsönszerződést, sőt, le is hívták a pénzt. Mikor szoktak ilyet csinálni? A valahai késő Kádár-korszakban, amikor az ország eladósodott, titkoltak minden gazdasági adatot, minden várható fejleményt az ország közvéleménye elől” – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Csillag István közgazdász, volt gazdasági és közlekedési miniszter, hozzátéve, hogy ezt a hagyományt azért szokták feleleveníteni, mert pánikreakcióként megpróbálják jelen esetben a költségvetési hiány növekedését eltitkolni.

Ezt azért tartja jelentősnek, mert amikor a költségvetési hiány az előre meghatározott értéknél nagyobb lesz, jellemzően olyankor szoktak a sötétben, akár kedvezőtlen feltételek mellett is ilyan kölcsönöket felvenni. Hangsúlyozta, civilizált államban, ahol az átláthatóság elvárt és adott, ilyesmi nem fordulhat elő, itt „egy maffiaállamról van szó, amely a legritkább esetben szokta megosztani, honnét rabol, vagy ki hajlandó neki pénzt adni”.

Megjegyezte, hogy arról már pontosabb elképzelései vannak, mire fordítják ezt az összeget: „Tegyük fel, hogy Ön is alkoholista, mint a fiskális alkoholista magyar állam, tehát ha a kocsmában nem tudja kifizetni a számláit, akkor erre fogja fordítani a pénzt.”

„Akkor érdemes külföldről hitelt felvenni, ha meg lehet hosszabbítani az adósságlejáratot, mert minél rövidebb időre adnak valakinek pénzt, annál terhesebb ennek a pénznyújtásnak a kamatfeltételei, és annál nehezebb megújítani, mert úgy számolnak, rövid lejáratra csak az vesz fel hitelt, aki nagyon rá van szorulva, tehát fel is lehet verni az árát” – mondta el azzal kapcsolatban, hogy a kínai hitel futamideje meglehetősen rövid. Ebből az következik, hogy a hitelezők kevésbé bíznak abban, hogy teljesíteni tudja az állam az adósság rendezését.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csillag Istvánnal
2024.07.26., péntek 7:15
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert