„Klubrádió
Esti gyors

De miért állt meg Orbán az orvosoknál? – Kárpáti Iván jegyzete

6/10/2020 17:56

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Örülök, hogy egy rezidens, meg egy kezdő szakorvos, aki nincs hálapénz-közelben – és már nem is akar ott lenni! – az végre nem annyit kap kézhez, mint egy belvárosi étterem helyettes mosogatója. Így talán tíz év múlva is lesz, aki ellásson minket. De nem csak az orvosok vannak kitéve nagyobb terhelésnek, és mások keresete, még elkeserítőbb. Az orvosokra az életünket, a tanárokra , szociális dolgozókra a gyerekeinket, ellátásra szoruló idős hozzátartozóinkat bízzuk. Mi az, ami ezeknél a munkáknál fontosabb lehet?

2020. október 06. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete 2020.10.06.
01:26
00:00

Az orvosok bérrendezése, annak hirtelensége remekül igazolta azt az elméletet, hogy arra van pénz ebben az országban, amire akarják, hogy legyen.

A műsorból kiderül persze az is, hogy ennek mekkora ára van magára a rendszerre nézve, különös tekintettel a magánpraxisok sorsára, amik nélkül már régóta nem működne az egészségügy.

Ott vannak még az ápolók és más szakemberek, akik nem kereshetnek tizedannyit, mint majd az orvosok, és akik nélkül szintén nem működik az egész. A külön finanszírozási rendszerben vergődő háziorvosokról már nem is beszélve. De örülök, hogy egy rezidens, meg egy kezdő szakorvos, aki nincs hálapénz közelben – és már nem is akar ott lenni! – az végre nem annyit kap kézhez, mint egy belvárosi étterem helyettes mosogatója. Így talán tíz év múlva is lesz, aki ellásson minket.

De akkor nem értem, hogy a miniszterelnök miért állt meg itt? Rendkívüli helyzet van, nem csak az orvosok vannak kitéve nagyobb terhelésnek az állam alkalmazásában állók közül. A tanárok, óvodapedagógusok és a szociális szféra megannyi területén dolgozók keresete, még az orvosokénál is elkeserítőbb. Az orvosokra az életünket, utóbbiakra a gyerekeinket vagy éppen ellátásra szoruló idős hozzátartozóinkat bízzuk. Mi az, ami ezeknél fontosabb lehet?

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2020. október 06-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.