„Klubrádió
Reggeli gyors

PSZ: Úgy tűnik, a kormány elengedte a vírust

6/10/2020 14:10

| Szerző: Klubrádió/szg

A Pedagógusok Szakszervezetének felmérése szerint a a tanárok 74 százaléka nem érzi magát biztonságban a koronavírus miatt, de amelyik iskolában már megjelent a járvány, ott 82 százalék ez az arány. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke azt mondta: maszkból nincs elég, a lázmérés nem működik, és tud olyan iskoláról, ahol hiába volt fertőzött dolgozó, nem teszteltek senkit, nem rendeltek el karantént.

2020. október 06. Reggeli gyors / részlet, Totyik Tamás (20.10.06.)
06:05
00:00

Az oktatást különösen érinti a koronavírus, míg márciusban bezárták az iskolákat, ilyenről most nincs szó. Ehhez kapcsolódik, hogy szomorú rekordot a keddi nap: 24 óra alatt 20 ember halt bele a fertőzésbe, ennyien korábban még nem (áprilisban és október elején is volt egy-egy nap, amikor 17 áldozatot szedett a vírus).

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta: hat kérdésből álló felmérést végeztek arról, hogy látják a tanárok ezt a helyzetet. Hétfőig érkeztek be a válaszok, összesen 3500, ezek alapján 74 százalékuk nem érzi magát biztonságban a koronavírus-helyzetben, de amelyik iskolában már megjelent a járvány, ott 82 százalék ez az arány. Hozzátette: noha ugyancsak hétfőn bejelentette a miniszter, hogy minden védőeszköz biztosított az oktatásban, de ez csak a tisztító- és fertőtlenítőszerekre igaz, a maszkokra és arcpajzsokra nem. A versenyszféra szakszervezeteinél rákérdeztek, ott mindenhol kapnak ilyeneket az alkalmazottak, a pedagógusoknak viszont maguknak kell gondoskodniuk erről. A hőmérőzés pedig jó szándékú, de úgy tűnik, csak olyan eszközök beszerzésére futotta, amelyek nem működik rendesen. Remélhetőleg hamar megoldják ezt a problémát, noha „Magyarországon minden lehetséges” – tette hozzá.

Totyik Tamás említette: a volt munkahelyén van vírusfertőzött, és bár kiment a Nemzeti Népegészségügyi Központ, kikérdezett embereket, de senkit nem teszteltek le, nem küldtek karanténba azok közül, akik érintkeztek vele. Olyan érzésük van, hogy a kormányzat elengedte ezt az ügyet, úgy tűnik, hogy az úgynevezett svéd módszert akarják rájuk erőszakolni.

A szakszervezet legnagyobb dilemmája, hogy ebben a járványhelyzetben tiltakozást, sztrájkot hirdetni igen nagy rizikó. Feltehetően kontraproduktív lenne a társadalom felé, ráadásul olyan sztrájktörvény van, amely a sztrájk lehetőségeit gyakorlatilag kiüresítette, nagyon nehéz ezt jogszerűen meglépni. A tanárok pedig inkább vállalják a kockázatot, próbálnak megfelelni a helyi társadalmi elvárásoknak és az oktatásirányításnak, mert nem akarják „kitenni az utcára” a gyerekeket a tiltakozásuk miatt.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2020. október 06., kedd 07.20
Műsorvezető: Dési János